M I N I M A L I S M I / SHOPPAILUMANEERIT

Tänä vuonna ylikulutuspäivä tuli jo 7. kuukauden aikana. Tällä kulutusmenolla tarvitsisimme 3 maapalloa. Luonnonvaramme eivät riitä. Mistä tämä johtuu? Tämä johtuu siitä, miten me kuluttajat kulutamme. Aina ostaessamme uutta luomme itse uuden kulutustapahtuman. On helppo ajatella itseään, ettei nyt itse aiheuta ylikulutusta.  Mutta entä kun muutama miljardi muuta ajattelee samoin? Tämän takia ollaan tässä pisteessä.

Aion olla rehellinen. Olin vielä pari vuotta sitten kova shoppailemaan. Rakastin korkokenkiä ja ostin edullisia vaatteita aina, kun joku näytti kivalta kaupassa. Tästä seurasi se, että rahani hupenivat nopeasti ja suuri osa näistä heräteostoksista jäi sitten vähäiselle käytölle kaappiin seisomaan. Olin ylpeä siitä, että minulla nousi kenkäkokoelmani yli 50 pariin. Tuo aika on nyt ohi ja olen onnellinen, että olen kasvanut sisäisesti siinä, että vähempi on parempi. En väitä, että ne keillä on paljon vaatteita ovat huonompia ihmisiä, vaan korostan tässä omaa hyvinvointiani. Mieleni on paljon puhtaampi ja ajatusmaailmani selkeämpi ja rauhallisempi, nyt kun omistan vähemmän.

Tämän kaiken minimalismin myötä ajattelutapani ostoksiin on muuttunut ja niinkuin monet ystäväni voivat todistaa, ostaminen minulle on nykyään pitkä pohdintaprosessi. En osta enää suuna päänä uutta hetken mielijohteesta. Nykyään kun saan mieleeni hankkia jotain, käyn läpi kunnon prosessin. Tärkeintä on, että viimeinen vaihtoehtoni olisi ostaa uutena. En sano, että olen täydellinen prosessieni takia, vaan tämä on loistavaa ajatustoimintaa, jos haluaa vähentää materiaa elämässään.

Esittelen nyt ostomaneerini kulun, joita on sinunkin hyvä pohtia ennen uuden ostamista. Näin vähennämme yhdessä maailman ylituotantoa sekä pakkausmateriaaleja.


1. Halu vai tarve? Ensiksi ennen hankkimista on hyvä tehdä itselleen selväksi, onko aikeissa hankkia tavara sen vuoksi, että sitä tarvitsee vai haluaa. Kaksi eri asiaa. Haluaminen on sitä, että haluamme asian, muttemme välttämättä tarvitse sitä. Tarvitseminen on sitä, ettemme tule toimeen ilman kyseen omaista tavaraa. Kysy siis tämä itseltäsi ennen prosessia.

2. Löytyykö korvaava? Monesti tavaroita, mitä omistat jo voi käyttää paljon muuhunkin tarkoitukseen. Kun käyttää vähän mielikuvitusta, emme varmastikaan tarvitsisi mitään. Esimerkiksi Ikean iso lasinen säilytysrasia taipui leipävuoaksi. Taikinakulhoa voi käyttää myös tarjoiluastiana sipseille. Joku jopa neuvoi, että kaulimen sijaan voi käyttää viinipulloa.

Uutta vaatetta miettiessä kannattaa ensiksi käydä oma vaatekaappi läpi ja miettiä, voisiko omista vaatekappaleista taikoa samanhenkisen asun. Onko sen pakko olla juuri näkemäsi asukokonaisuus?

3. Mieti kahdesti. Jos kotoa ei löydy mitään korvaavaa tavaraa, kysy vielä kerran itseltäsi; tarvitsenko todellakin hakemaani tavaraa? Voinko käyttää jotain muuta? Aina ennen ostopäätöstä on hyvä miettiä läpi käyttötarkoitus ja tärkeys. Nuku yön yli, kysy mielipidettä toiselta tai vaikka varaa tuote, jos et heti tiedä, mutta pelkäät sen menevän. Heräteostokset monesti päätyvät tavaran kohtaloksi jäädä käyttämättömäksi. Hyvä muistisääntö on oston yhteydessä; ostaisitko tuotteen, jos se olisi kolme kertaa kalliimpi? Jos vastaus on kyllä, tulet todennäköisesti käyttämään sitä kauan.

4. Onko tuttavilla? Olen ottanut ostomotokseni; "kysy AINA ensin äidiltä". Vanhemmilla on yleensä kaikenlaista, mikä liikenee sinullekin. Meillä yleensä äitini kanssa kiertää aikalailla tavarat. Kysymme ensin toiseltamme tarvitseeko jotakin, onko jotakin ja kierrellään sen mukaan mitä jompi kumpi kaipaa.

Sama pätee siihen, jos lainaaminen onnistuu. Onko anopilla? Mummolla? Ystävällä? Jos tavara, mitä tarvitset on väliaikaista, on parasta vain kysäistä sitä lainaan. Vastapalveluksen voi tehdä sitten lainaamalla toiselle jotakin itseltään. Vältytään taas turhalta ostamiselta.

5. Kirpputori. Muista aina ostaessasi, että kaikki uusi tulee muovissa. Jos olet koskaan ollut kaupallisessa työssä esimerkiksi vaatemyymälässä, olet varmasti nähnyt että kaikki sisään tuleva tavara on pakattu yksittäin muoviin.

Kirpputorilta ostaessasi käytettyä (tai jopa käyttämätöntä) joku toinen on jo tehnyt kulutuksen. Nyt tälle jollekin tarpeeton tuote on laitettu kiertoon ja se päätyy toiselle. Näin toinen "kulutusvirhe" on jäänyt tekemättä. Sama jatkuu niin kauan, kun tuote on kelvollinen seuraaville ja seuraaville. Kirpparit rules!

6. Osta laatua. Jos päädyt ostamaan tuotteen uutena, osta laatua. Materiaali ja hinta kertoo vähän laadusta. Laadukas vaate palvelee sinua kauemman aikaa ja pelastat maapallon! Ainakin vähennät itse tällöin tuotannon ylikulutusta. Laatutavaraa on myös helpompi myydä eteenpäin. Kalliimman ja laadukkaamman tuotteen ostossa tulee myös mietittyä vielä enemmän, tarvitseeko tosiaan sitä.

Kommentit

  1. Oikein täpäkät vinkit! :)
    Samoja huomioita on tullut tehtyä itsekin tuon ostelun kanssa, ei se vaan enää tunnu samalta kuin ennen.

    - Aino

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tunnukaan. Miltein enemmän ahdistaa uuden ostaminen kun on kaikki mahdolliset ristiriidat päällä. Väärin ei ole ostaa tavaraa, mutta itsellä on juuri se A. Se täyttää kaappeja B. Vie rahat ja C. On maailmalle huonoksi. Shoppaile siinä.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit