DIY DEODORANTTI



Puhutaan nyt siitä putelista, mikä varmasti löytyy jokaisen kaapista. Deodorantista. Ja antiperspirantista. Mikä näillä on erona niin se, että deodorantti tappaa bakteereja ja pitää pahat hajut poissa, muttei niinkään estä hikoilua. Antiperspirantti taasen estää hikoilua liueten hikeen ja tehden eräänlaisen geelikerroksen. Mikäs näissä sitten on huonoa? Kaupan deodorantit ja antiperspirantit sisältävät haitallisia kemikaaleja ja alumiineja, joiden takia hien mukana erittyvät kuona-aineet eivät pääse vapautumaan.  Pitkäkestoinen käyttö kaikenlisäksi lisää ihoalueella esiintyviä bakteereja. Deodoranttien ja antiperspiranttien käyttö saattaa aiheuttaa jopa enemmän hikoilua ja pahaa hajua.

Kuona-aineet. Ihminen erittää luonnollisesti joka päivä kuona-aineita virtsan, eritteiden ja hien kautta. Hikoilu on todettu epämiellyttäväksi tuotokseksi, ja tämän vuoksi sitä yritetään estää. Deodoranttien ja antiperspiranttien käyttö estää hikoilun ja pahat hajut, mutta samalla antiperspirantit estävät hikoilun mukana tulevien kuona-aineiden vapautumista. Kainaloissa nimenomaan on ohutta ihoa ja paljon hikirauhasia.

Ironista on, mutta jos haluat vähentää hikoilua ja pahaa hajua, sinun tulisi HIKOILLA luonnollisesti kaikki hajua aiheuttavat kuona-aineet pois. Saunominen ja urheilu ovat niitä luonnollisempia keinoja tähän. Juuri tämän vuoksi urheillessa nimenomaan ei tulisi käyttää deodoranttia, jotta hiki pääsee rauhassa virtaamaan elimistöstä.

Alumiinit. Alumiinin sanotaan olevan terveydelle haitallista, mutta tätä ei ole todistetusti vielä vahvistettu. Alumiini on raskasmetalli, joka läpäisee ihon ja tukkii ihohuokoset. Tämä estää hikoilun, mutta tutkimusten mukaan alumiineilla saattaa olla terveysvaikutuksia rintasyöpään liittyen. Varsinkin naisille alumiini on haitallisempaa, koska rintakudos ylettyy kainaloihin asti.

Kemikaalit. Monet deodorantit ja antiperspirantit sisältävät keholle haitallisia kemikaaleja. Näitä ovat esimerkiksi hormonihäiritsijöitä, herkisteitä ja allergeeneja. Kemikaalit saattavat ärsyttää ihoa ja imeytyvät verenkiertoon ihon kautta. Rikkoutuneelle iholle ei edes suositella deodorantin tai antiperspirantin käyttöä.


Olin jo pitkään ajatellut valmistaa omaa deodoranttia. Joillekin voi olla vaihtoehtona lopettaa deodorantin käyttö kokonaan (mikä olisi hienoa), mutta minulle se taktiikka ei vain aina toimi. On todella epämiellyttävä tunne, jos ihmisten ilmoilla tai töissä älyää löyhkäävänsä. Tosin taasen päivinä, jolloin olen kotona, urheilen tai ei tarvitse muutenkaan olla hemaiseva, jätän deodorantin kokonaan pois.

Nyt ajattelin miksata oman deodorantin. Varioin kahta eri "reseptiä", toinen Trash is for Tossers-blogin pitäjän Lauren Singerin sekä Get Wasteless-blogin kirjoittajan Otso Sillanaukeen. Ensimmäinen kokeilu tosiaankin oli: 1 dl kookosöljyä ja sitten sekoitellaan niin kauan, että tulee hyvää. Silti ajattelin antaa suuntaa-antavat määrät: Mutta tähän helppoon reseptiin ei tarvitse muuta kuin:


6 rkl Kookosöljyä (luomu ja kylmäpuristettu)
4 rkl Maissitärkkelystä tai arrowjuuripulveria
4 rkl Ruokasoodaa
n. 5 tippaa Eteeristä öljyä tuoksuksi (itse valitsin tällä kertaa laventelin)


Jokaiselle sopii tietynlainen deodorantin koostumus. Toiset hikoilevat enemmän kuin toiset. Näitä ainesosia miksaamalla voi testata, mitkä suhteet sopivat itselleen parhaiten. Itse tehty deodorantti ei niinkään eristä hien määrää, mutta pitää hyvin pahat hajut poissa. Mikä parasta tässä on, tätä dödö ei sisällä vaarallisia kemikaaleja tai muita keholle ja sinulle haitallisia aineita. Kotitekoinen deodorantti myös vähentää muovien määrää, säästää rahaa ja on ympäristöystävällisempi vaihtoehto kaikinpuolin ollessaan biohajoavaa luonnostaan.


Ainesosien toimintaperiaate:

Hyvälaatuinen kookosöljy estää hienhajun erittymistä. Luontainen öljy hoitaa samalla herkkää ihoa ja rauhoittaa. Kookosöljy on myös antiseptinen, joten se estää bakteerien kasvua kainaloalueella. Bakteerit nimenomaan saavat kainalot lemuamaan, ei itse hiki.

Jauhemainen ainesosa eli maissitärkkelys tai arrowjuuripulveri deodorantissa toimivat rasvan ja kosteuden imijänä. Samalla ne antavat mattapinnan iholle, eikä rasva pääse näin tarttumaan myöskään vaatteisiin. Deodorantista saa näin myös kiinteän, koska ainesosat toimivat myös suurusteina ja sideaineina.

Ruokasooda on kookosöljyn lisäksi toinen käytetyimmistä ainesosista luonnonkosmetiikassa. Deodorantissa se myös poistaa bakteereja neutralisoi voimakkatai hajuja kookosöljyn tapaan. Ruokasooda helpottaa myös ihon kirvelyä, joten rikkoutuneellekinn iholle ruokasooda toimii mainiosti. Kaiken tämän lisäksi ruokasooda pehmentää ja puhdistaa ihoa.

Eikun kokeilemaan!


Kommentit

  1. Ootko muuten minkälaista kookosöljyy käyttänyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Viimeisimpänä olen käyttänyt Cocovin luomu kookosöljyä. Paljo löytyy hyviä öljyjä, kannattaa vain katsoa juuri hyvänlaatuinen. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit