11 TAPAA VÄLTTÄÄ RUOKAHÄVIKKIÄ


Ruokahävikki on syömäkelpoista ruokaa, mutta silti sitä menee roskiksiimme 400 miljoonaa kiloa vuodessa. Siis meillä Suomessa! Maailman ruokahävikistä jopa 30% kaikesta tuotetusta ruuasta päätyy ruokahävikiksi. Saako tässä vaiheessa mainita ne Afrikan lapset? Tavallinen kansalainen heittää ruokaa pois sen takia, että se on kerennyt pilaantua tai ruoka ei muuten vain miellytä TAI sitä on liikaa. Enemmän hävikkiä syntyy ihan meidän omissa talouksissa kuin esimerkiksi kaupoissa. Hankala ymmärtää, mutta näin on.


Miten siis sinä voisit auttaa vähentämään maailman ruokahävikkiä? Taas yksikin ihminen voi aloittaa suuren ketjun, joten syökää lautasenne tyhjäksi ja tässä siihen vinkkejä:

1. Käytä kokonaan. Kokatessamme saatamme usein heittää muutakin kuin kuoret roskiin. Itse olen huomannut, että useimmissa vihannesten tai juuresten kuorissa piilee ehkä jopa ne parhaimmat ravintoaineet. Riittää, että pesee hevi-osastonsa kunnolla. Kypsennetyssä ruuassa ei enää kuoret haittaa.
Vihannekset ja juurekset on myös hyvä käyttää kokonaan. Purjossakin syötävää osaa on myös se vihreä. Samoin parsakaalissa kantakin on täyttä tavaraa. Itse olen ottanut vanhasta kaveristani mallia ja syön koko omenan. Siis koko omenan, kantoja myöten. Ei niissä myrkkyä ole. Samoin käy tomaateille ja porkkanoille.
Vihannesten lisäksi liha on hyvä särpiä kokonaan. Monesti kanaa syödessä luiden mukana roskikseen lähtee myös hyvää lihaa. Lihan loppuun käsittely vaatii vähän enemmän aikaa, mutta jos haluaa käyttää kaiken hyvän, se kannattaa.

2. PAKASTA. Melkein kaiken voi pakastaa. Ostamme paljon pakasteruokaa, koska sen pilaantumista ei tarvitse pelätä. Mielummin heitämme jopa liikaa pakkaseen, kun annamme pilaantua. Sieltä kun on niin helppo napata ruoka sulamaan.
Satokausien aikana ostan paljon tavaraa kotiin: marjoja, vihanneksia ja hedelmiä. Esimerkiksi mansikat ja mustikat ovat tiukassa, jos haluaa ostaa (tai kerätä) halvalla ja jätteettä, Samalla kertaa mansikoitakin ostetaan 5-10kg. Ja tämähän tietää kunnon pakastusoperaatiota, jotta herkut säilyisivät jopa vuoden. Kaikki juurekset ovat pakastettavia samoin monet vihannekset. Pakkasesta on helppo heittää juureksia suoraan uuniin tai kattilaan, eikä se pidennä alkuunkaan kypsennysaikaa. Pakastaminen kannattaa, terveisin #ystävänipakastajaelvi.

3. Säilö oikein. Monet ruoka-aineet joutuvat hävikkiin vain sen takia, että se on pilaantunut väärän säilytyksen takia. Melkein jokaiseen ruoka-aineeseen liittyy oikeanlainen säilytys. Kuiva-aineet nyt ovat niitä helpoimpia. Samoin säilykkeet. Mutta kun puhumme tuoreruuasta, tässä on muutama vinkki niiden säilyvyyteen:

Avokado - säilö sitrushedelmän kanssa
Banaani - erottele banaanit toisistaan ja pidä erossa omenoista
Yksikin mätä omena voi pilata koko satsin
Erottele vihannekset
Älä ummehduta kosteassa - homevaara
Vihannekset eivät saa paleltua
Pakkaa leipä tiiviisti
Säilytä porkkanat, selleri, purjo ym. lasipurkissa, jossa on vettä
Älä säilö avatussa tölkissä
Älä anna kuivua - paperipussit ei ole paras mahdollinen säilöntään

4. Kokkaa tähteistä. Meillä harvoin syödään kokattu annos loppuun. Siitä jää yleensä hyvä annos toiselle seuraavaksi päiväksi. Jos ruokaa jää vieläkin siitä yli, tähteet voi joko liittää uuteen ateriaan tai niiden rinnalle voi miettiä uuden täytteen. Yleensä riisiä ja kypsennettyjä vihanneksia jää yli, mutta onneksi näihin on helppo liittää muukin pääruoka.
Monesti jää myös tähteitä esim leivästä tai muusta, mistä ei oikein voi kokata enää mitään. Näihinkin silti löytyy uudelleen käyttö keinoja, joita tässä on muutama:

Kuivahtanut leipä - krutonkeja keittoon tai salaattiin
Ylijäämä riisi - paahda uunissa ja nauti paahdetusta riisistä
Kuivunut juuston jämä - juustoraaste pakkaseen (kyllä juustoakin voi pakastaa)
Keksi ruokahävikkireseptejä esim. pizza, suolaiset piiraat, nuudelikulho
Tummentuneet hedelmät - tee uunihedelmiä / piirakka vaniljakastikkeen kera

5. Yksi spotti ei välttämättä pilaa kokonaisuutta. Esimerkiksi juusto on yksi niistä, missä hometäplät eivät lähde leviämään. Täplä on helppo leikata pois, eikä se ole kerennyt pilata koko juustoa. Usein myös hedelmät ovat vielä pelastettavissa, jos vain leikkaa pahan kohdan pois ja syöpöttelee mahdollisimman nopeasti.
Itse olen vihreiden banaanien ystävä ja monesti jäi syömättä ruskeentuneet banaanit. Onneksi siihenkin löytyi ohje, miten ruskeat banaanit voi käyttää hyödyksi. Nimittäin nicecream (banaanijäätelö) ja banaanileipä, jonka ohjeen löydät täältä.


6. Järjestele jääkaappisi. Jääkaapissa on ehkä tärkeintä, että ruoka-aineet on sijoiteltu oikein. Monesti ison pakkauksen taakse unohtuu pieni avattu paketti, mikä tarkoittaa pilaantumisen uhkaa. Oikein järjestelty jääkaappi on iso askel kohti ruokahävikin vähentämistä.

1. Ylähylly - korkeat säilytettävät sekä kananmunat. Lähempänä takaseinää on kylmempi.
2. Välihyllyt - voileipätarpeet, ruuan tähteet, juomat ja nopeasti syötävät ruuat.
3. Alahylly - liha 
4. Vetolaatikot - HeVi. Hedelmät viihtyvät pienemmässä kosteudessa ja vihannekset korkeammassa.
5. Ovi - pitkäkestoiset ruuat esim. säilykkeet, hillot, pähkinävoi ym.

7. Osta vähemmän useammin. Monesti menemme isoon ruokakauppaan siinä toivossa, ettei tarvitsisi samalla viikolla käydä toiste kaupassa. Ostamme ruokaa paljon ja huomaammekin loppu viikosta, ettei kaikkea saa syödyksi. Yleensä jo näin pienellä aikavälillä heitämme ruokaa pois sen mennessä pilalle. Tuoreruuat on hyvä laskelmoida menekin mukaan. Jos et esimerkiksi syö joka päivä jogurttia, miksi ostaa sitä 10 purkkia? Vinkkinä myös, että aina kannattaa kokeilla myös kasvipohjaisia vaihtoehtoja, koska niissä on vähemmän pilaantuvia ainesosia kuten esim. maitopohjaisissa.

8. Tee ostoslista. Viikon ruuat on hyvä suunnitella etukäteen. Jos kaupasta ostaa sattumanvaraisesti kaikkea, saattaa unohtaa kotona olevan jo tiettyä tuotetta. Samoin "random"-ruokien ostaminen voi olla huonokin vaihtoehto, ellei ole tutkinut asiaa aiemmin. Ostoslistaa tehdessä säästää myös yllättävän paljon rahaa.

9. Pienennä annostasi. Minulle on pienestä pitäen opetettu, että lautanen syödään tyhjäksi. Hyvää tulee otettua yleensä ylenpanttinen annos, ja sitten vatsa ei vedäkään kaikkea. Tämä ilmiö on ainakin mukana noutopöytätarjoiluissa. Parempi santsata mielummin useammin kuin liian paljon yhdellä kertaa. Vatsa osaa kertoa paremmin, milloin alkaa riittää. Hyvä muistisääntö: aina voi ottaa lisää, mutta minne laittaa pois menevän?

10. Koiranpussi. Jäikö ravintolassa valtava annos syömättä? Ota jäänteet mukaan pyytämällä tarjoilijalta "koiranpussi". Eväs maistuu varmasti mainiolta huomennakin. Voitte vain uskoa paljonko ravintoloilla menee ruokaa hävikkiin päivittäin. Miksi muutenkaan heittää maksettua ruokaa pois?

11. Lahjoita. Jos ruokaa on liikaa ja sitä ei tule syödyksi, lahjoita se ystävällesi tai perheenjäsenellesi. Harva kieltäytyy ilmaisesta ruuasta ja tällöin roskiin heittämiseltä vältytään. Sama pätee, jos jokin ruoka tms. ei miellytä. Itse olen joskus vienyt työpaikalleni ruokatuotteita, jotka eivät meillä mene alas. Joku vielä ilahtuu lahjoituksesta. Parempiin suihin siis, jos näin voi sanoa.

Mitkä on sinun kultaiset vinkit ruokahävikin välttämiseen? Kerro kommenteissa tai Facebookissa!





Kommentit

  1. Täälläkin ollaan otettu ruokahävikki suurennuslasin alle ja sitä koitetaan todenteolla välttää. Tässä olikin muutama hyvä uusi vinkki! Jes, kiitoksia. Banaanit tosiaan mustuu helposti. En olekaan koskaan erotellut niitä banaanitertusta. Tai avokado sitrushedelmien viereen. Näin teen ensi kerralla. Tota vedessä säilyttämistä en ole vielä kokeillut. Törmäsin myös yhdessä kirjassa kuvaan, jossa retiisinippua säilytettiin vedessä lehdet vedessä ja retiisit veden yläpuolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Trashless! Vinkkejä on varmasti satoja ja niitä on ilo saada tännekin päin! Tämä lähti itselläni liikenteeseen siitä, kun koulumme seinälle aikoinaan alettiin kirjoittaa aina edellisen päivän ruokahävikki. Se oli yhdellä AMKlla jopa yli 60kg päivässä! #lautanentyhjäksi.
      Uusia vinkkejä ja vihjeitä saa antaa kaikkien kuultavaksi ja kokeiltavaksi, joten ihanaa että kommenttoit!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit