TEKSTIILIN KIERRÄTYSTÄ

Aika siivota vaatekaappia, mutta minne heittää poislähtevät? Voi kuule, vaihtoehtoja on monia. Etsi omasi näistä muutamista vinkeistä. Nykyään tekstiileitä kierrätetään vain n. 16,5%, mutta yhdessä voimme nostaa prosenttimäärää.




1. Kirpputorit

Hyväkuntoisille ja arvokkaammille tekstiileille kierrätyskohteena on kirpputorit. Nykyään on positiivisessa mielessä kirpputorit yleistyneet. On nettikirppiksiä sekä konkreettisia tonkimiskirppareita. Ilokseni ihmeellisen paljon ihmiset nykyään ostavat kirpputorilta. Kierrätys on poikaa. Meiltä Kuopiostakin löytyy yhteensä neljä kirpputoria, missä voi vuokrata pöydän. Sekä silloin tällöin puisto- ja torikirppiksiä, jotka vetävät hyvinkin paljon väkeä mainostuksensa ansiosta. On mukava tienata siinä samassa, kun pääsee tavarastansa eroon. Monesti kuitenkin kirpputoritoiminnassa tehdän se virhe, että ruvetaan rahan kanssa liian ahneiksi. Kirpputorilla alkuperäisellä hinnalla ei ole mitään merkitystä. Enemmänkin sillä missä kunnossa ja minkä laatuista tavara on. Kannattaa keksiä sopuhinta, koska itse ainakin myyn vaatteitani siksi, että ne saisivat paremman kodin. Kodin, jossa se tuottaa iloa. Raha on vain mukava plussa siellä vierellä.

2. Hyväntekeväisyys

Kirpputorissa on tietty omat jaksamisensa hinnoitteluiden ja muiden lisäksi. Jos ei ole vailla mammonaa, mitä siitä saa voi ottaa sen tilalle mielummin mainetta ja viedä hyväkuntoiset vaatteensa hyväntekeväisyyteen. Paikkoja löytyy vaikka millä mitalla. Niitä lahjoitetaan köyhiin maihin tai myydään niin, että rahat kerätään hyväntekeväisyteen, kuten UFF ja Suomen Punaisen Ristin Kontti tekee. Kannattaa siis ajatella vaateluovutuksessa, että voisit itsekin vielä käyttää vaatetta. Tekniikka on erittäinkin helppo; kerää käyttövaatteet kassiin ja käy nakkaamassa lähimmäiseen Kontin tai UFF:n keräyspisteeseen ja saa hyvä mieli.

Tekstiileitä löytyy taloudesta muitakin kuin vaatteita. Mitenkäs petivaatteet ja pyyhkeet? Ei nukkaantuneita tyynyjä tai karheita pyyhkeitä kukaan halua. Ei pidä paikkaansa! Nimittäin hylätyt lemmikkiystävämme haluavat. Eikö puhtaat nukkumasihat tai siivouspyyhkeet kuulostakkin houkuttelevalta? Pelastetaan Koirat RY ja Hesy eli Helsingin Eläinsuojelu Yhdistys keräävät kylminä vuodenaikoina tyynyjä, peittoja ja pyyhkeitä niin paljon kuin kotoa löytyy. Koiria ja kissoja on miljoonia. Myös paikalliset eläinsuojat varmasti ottavat lämpimästi vastaan lämmikkeitä. Karvaiset kaverit arvostaa!
3. Tekstiilikeräyspisteet

Taloudesta 100-prosenttisesti löytyy myös niitä tekstiilejä, mitä ei kehtaa edes viedä lahjoitukseen. Sukkia, alusvaatteita, revenneitä paitoja, kuluneita housuja ym. Tähän on onneksi lähtenyt mukaan monet vaatekaupat. Suomessa jo Seppälässä, Lindexillä, H&M:llä ja KappAhlissa on tekstiilikeräyspisteitä kassan yhteydessä. Ne vastaanottavat pussillisia tekstiileitä, hyvä- ja huonokuntoisia, jotka laitetaan eteenpäin, lajitellaan kunnon mukaan ja kierrätetään kaikkeen käytännölliseen. Hyväkuntoiset vaatteet myydään eteepäin tai lahjoitetaan eteenpäin, huonokuntoisista tekstiileistä tehdään matonkuteita, autojen rättejä eristeitä ynnä muuta hyödyllistä. "Kierrätetään muotia" on monien motto. Lahjoituksen hyväksi vaatekaupat yleensä tarjoavat sinulle mukavan edun, esimerkiksi H&M:llä saat -15% larvosetelin, Seppälässä -20%, Lindexillä -5€, jos ostat 30 eurolla ja KappAhlissa jokaista pussia kohden 5€ arvosetelin. Kuulostaa hyvältä! Jos haluat HC version tästä, niin voit jatkaa minimalistin suuntaa ja ystävällisesti kieltäytyä arvosetelistä tai lahjoittaa sen ystävälle. Ainakin minulle tuli huippuhyvä mieli, kun kaveri sai ostettua takin ja sai vielä antamani alennuksen siitä pois.


Sol ja Finlayson ovat myös mukana tekstiilijätteen vähennyksessä. Sol ottaa vastaan Itiksen Hansasillan sekä Hakaniemien pesulassa kengät ja laukut mukaanlukien. Finlayson taasen ottaa vastaan vanhoja lakanoita, mistä saa hyvityksenä prosentuaalisen arvosetelin. Kaikelle siis on paikkansa, niinkuin minimalistit sanovat.



4. Hyötykäyttö

Näppäräkätiset laittavat vanhat tekstiilinsä itse hyötykäyttöön. Auton räteiksi, siivousräteiksi tai sitten annetaan esimerkiksi paidalle uusi käyttötarkoitus kassina tai penaalina. Aina vain paranee. Pinterestistä löydät mahtavia vinkkejä tekstiilikierrätykseen! Jos ei silti ole aikaa eikä halua alkaa näpertelemään niin Martoilla on aikaa. Senkun viet sinne valmiita tilkkuja ja matonkuiteita niin jo alkaa syntyä. Tärkeintä on ettei tekstiili mene sinne sekajätteisiin, koska kenellekkään ei ole siitä hyötyä!


Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua ja iloa!



Kommentit

Suositut tekstit