15 ROSKATONTA SWAPPIA



Haluaisitko ryhtyä jätteettömäksi? Ajatus voi kiinnostaa, mutta tuntuu mahdottomalta alkaa miettiä kaikki uusiksi. Hiljaa hyvä tulee. Tässä on 15 helppoa vaihdosta, jotka vois tehdä pikimmiten arjessasi. 


1 .
Tämän aarteen löysin kerran netin kätköistä. Nimittäin teräksisen Muhle-höylän, joka käy kaiken höyläämiseen. Höylässä on helposti vaihdettava terä ja teriä tulee vielä 10 kpl paketin mukana. Yksikin terä kestää itselläni jopa melkein vuoden. Ottaen aina huomioon, mitä sheivailee. Voin sanoa, että helppo kuin mikä ja hyvää jälkeä tekee! Sheiveri on jokseenkin kalliimpi (34,95€) kuin kertakäyttö höylät, mutta tämä tulee ensinnäkin kotiin järkevämmin pakattuna ja se kestää KAUAN! Teriä voi aina ostaa lisää ja monet ovatkin suunniteltu käytettäväksi esimerkiksi Gillette-terillä. Tämmöisen huippuhöylän makusi mukaan voit ostaa Tamperelaiselta yritykseltä Dick Johnsonilta!


2 .
Shampoo-hylly näyttää aina tursuavan kaikenmoisista muoviputeleista. Itse löysin palasaippuat paljon edullisemmiksi sekä monikäyttöiseksi. Enää en tarvitse puteleita shampoo-hyllylleni, koska luomu Marseille-saippuoita voi käyttää käsienpesuun, astioiden pesuun, vartalon pesuun sekä hiustenpesuun. Tuoksuja on vaikka mitä ja palat ovat myös esteettisiä. JA niitä löytää kaupasta MYÖS muovittomana. Silmä tarkkana!


3 .
Kyllä. Bambuhammasharja. Näitä saa nykyään jopa Prismoista. Bambuhammasharja eroaa Jordaneiden ym. harjoista sillä, että se harjaa yhtä hyvin hampaat, mutta on biohajoava. Ja niitä löytää ihanissa väreissä. Kappalehinta on noin 4,50 €, mutta kyllä kannattaa. Pakkauksena toimii kartonkinen kuori ja näitä löytyy sekä lapsille että aikuisille. "Jeejee mullapa on bambuhammasharja!" Älkääkä pelätkö pandojen puolesta, bambu on erittäin nopeasti kasvava ruokokasvi.


4 .
Onko kaappi täynnä erilaisia muoviputeleita, jotka auttaa kuivaan, pintakuivaan, rasvaiseen, ikääntyvään ihoon, yöhön, päivään, kuivaan ilmaan. Huh. Minäpä kerron jotain: pelkkä kookosrasva on erittäin loistava ihon- ja hiustenhoitotuote. Se sopii hiusnaamiona, meikinpuhdistuksessa sekä kosteuttajana. Etsi oma öljysi ja testaa, mikä sopii sinulle parhaiten. Suosittelen lämpimästi myös oliiviöljyä. Hyi öljyä iholleni, kun muutenkin kukkii?! Öljyt ovat yksiäparhaimpia ihonhoitotuotteita, koska ne syväkosteuttavat eivätkä aiheuta iholle kukkimista. Toki jokaisella on erilainen iho, joten testailemaan!


5 .
Tämä vinkki on enemmänkin naisille. Saa toki muutkin lukea. Ehkä elämäni parhain ja helpoin jätteetön vaihto. Nimittäin kuukuppi. Monia mietityttää kuukupin käyttö, mutta voin suositella erittäinkin lämpimästi. Kuukuppi on turvallisesta silikonista valmistettu kuppi, joka tyhjennetään väh. kaksi kertaa päivässä ja pesaistaan samalla. Kuppi ei vuoda ja sitä voi käyttää 12h kerralla. Hiivat saa unohtaa. Kokoja löytyy kahta erilaista vuodon runsautta katsoen. Desifiointi tapahtuu keittämällä. Ei ole hyi, vaan erittäin paljon miellyttävämpää seuraavaa käyttöä odotellen. Kuppeja löytyy ihanissa eri väreissä ja mukana tulee suloinen pussukka, jossa sitä on helppo kuljettaa laukunkin pohjalla. Itse käytän merkkiä Lunette. Kuppeja löydät helpoiten ekokaupoista tai vaikkapa apteekista. Ah naiseus!


6 .
Olen huomannut, kuinka nopeasti kynsiviila menee huonoksi. Sitten se heitetään sekajätteisiin. Parempi vaihtoehto tähän on lasinen kynsiviila. Maksaa n. 7€ ja on todella pitkäikäinen. Puhdistus tapahtuu vedellä huuhtelemalla. Kyllä, tämmöistä tarvitaan kotona.


7 .
Yleisimmin naisten kylpyhuoneesta löytyy vanulappuja, joilla pestään meikit ja levitellään kasvovettä. Valitettavasti kaupasta saatavaa pumpulia ei voi heittää biojätteisiin, koska harvemmin se on orgaanista. Ekologisempi ja edullisempi vaihtoehtokin löytyy. Kasvopyyhkeet on yllättävän näppärä juttu kylppärissä. En nyt puhu niistä pefletin kokoisista vaan ihan pikku lapuista. Itse leikkasin vohvelikankaisen keittiöpyyhkeen kuuteen osaan. Pestessäni meikkini öljyllä kostutan tämän pikku pyyhkeen kuumalla vedellä ja pyyhin öljyt pois. Pyyhkeen ollessa tarpeeksi likainen pesen sen 60 asteessa. Nyt meillä ei tarvita minkäänmuotoista roskista kylpyhuoneessa.


8 .
Meiltä on päästy eroon servettien lisäksi talouspaperistakin! Pientä valitusta tuli toiselta asukilta, mutta näköjään nyt ollaan totuttu asiaan. Ratkaisuksi tähän on taiteiltu IKEAn keittiöpyyhkeistä lautasliinoja. Nämä käy hyvin omaan arkikäyttöön; niihin voi pyyhkiä suun ja kädet ruokaillessa. Kummallakin meillä on omat aina odottelemassa. Emme heitä niitä kertakäyttöisesti pyykkiin vaan aina tarpeeksi likaantuessa. Tarkoituksena on joskus hankkia kattauksiin nättejä lautasliinoja. Mutta paperia meille ei enää tule pöytiin!


9 .
Maailman yksinkertaisin swappi: kauppakassit. Meillä otetaan AINA kauppakassi tai reppu mukaan kauppaan. Ei tarvitse tuhlata senttejä huonoihin paperikasseihin eikä muovipusseista tarvitse välittää. Tämänkin Sokoksen kassin saimme siinä yhteydessä, kun rupesimme S-ryhmän asiakkaaksi. Paras kassi ikinä. Ja kestävä. Lisäksi otamme mukaan aina kangaskasseja leiville ja vihannespuolelle.


1 0 .
Melkein kaikki pitävät mukanaan juomapulloa. Useimmiten ne on kaupasta ostettuja vishy-pulloja, jotkut aika kuluneen näköisiäkin. Hyvä, että kierrätetään. Mutta. Itse ainakin haluan, että juomapulloni on sellainen, josta tekee mieli juoda. Ja voin sanoa, että tästä Lifefactoryn pillillisestä juomapullosta tekee mieli juoda. Kotona ollaan ihan mainittu, että veden juonti on hauskaa. Mutta pointtina tässä on, että kerran rahallisesti panostettu juomapullo palvelee sinua ikuisesti. Tämäkin on tehty lasista, jossa on silikonisuojus. Niin BPA-vapaa kun voi olla ja myös koneessa pestävä. Ei tarvitse katsoa sitä, kun pulloon alkaa kertyä levää. 


1 1 .
Itse rakastan ajatusta take away-kahveista. Tulee ihana bisnesfiilis, kun saa joskus esimerkiksi matkoilla ostaa kahvin mukaansa. Mutta vielä parempi mieli tulee, kun kahvila antaa sinun ottaa kahvisi omaan lempparimukiisi. Sain viime joululahjaksi Primus-mukin. Ei vuoda ja pitää lämpimänä juoman kauan. Juuri tätä tarvitaan bisneselämään, jossa kahveja saatetaan kantaa kalliissa nahkalaukussakin. Mukit muovikansineen voi jäädä kahvilaan. Ps. ei muuten maksa paljoa. Näitä mukeja saat eräliikkeistä, kuten Partioaitasta. Isoina ja pieninä oman kahvi-/teemaun mukaan.


1 2 .
Tottakai pitää olla ratkaisu kotikahvitteluunkin. Ei tarvitse suodatinpussien uupumista murehtia, kun hankkii kotiinsa tarpeisiinsa sopivan kokoisen mutteri- tai pressopannun. Kahvi vain vaihdetaan pannujauhatukseen, kiehauta vettä ja kaada pannuun kahvi sekä vesi. 5 minuutin päästä mehevä kahvi on valmista. Ja purut voi viskata biojätteisiin tai kompostiin. Sama toimii teepurujen kanssa, mutta näppärä vaihtoehto tähän on myös teesihvilä. Yksittäispakattuja teepusseja meillä ei oikeastaan enää näykkään.


1 3 . 
Oletko huomannut, että muoviset säilöntärasiat jossain vaiheessa menettävät hohtonsa, eivät puhdistu enää kunnolla ja halkeavat? Tai, että ostat töihin joka kerta muovisen kulhon valmiswokkia? Pieni säästövinkki samalla; tee kotona ruoka ja pakkaa ne lasisiin rasioihin silikonikannella. Nämä rasiat voidaan pakastaa ja niitä löytyy sopivan kokoisia myös evästelyyn. Ruoka on valmiina ja rahaa säästyy, koska onhan se nyt selvää, että kotitekoinen ruoka on edullisempaa kuin valmisateriat. Kyseiset Frigoverren rasiat on ostettu Carlsonilta ja muotoja riittää. Sekä värejä. Parasta näissä on se, että ne ovat varmasti tiiviitä ja muovivapaita. Ei tarvitse nauttia myrkkyjä aterian kyljessä ja nämä on turvallista pesaista myös koneessa.


1 4 .
Tistiharjoja kuluu, varsinkin kun taloudessa ei ole astianpesukonetta. Ikävää tässä on, että tiskiharjojen harjaksetkin ovat muovia. Tiskauksen jälkeen niitä käytetään hetki likaisempiin puuhiin ja sitten se heitetään kierrättämättä pois. Tämä oli suorastaan löytö. Nimittäin biohajoava tistiharja. Ja  vaihdettavalla päällä! Harjan varsi on puuta ja terästä ja harjapäädyn voi vaihtaa ja heittää bioskaan. Ja omasta mielestäni tämä on paljon esteettisempi vaihtoehtokin. Löydön tein Kuopion Eko Terveyskaupasta. Löydät myös kyseiset harjaat ekokaupoista.


1 5 . 
Viimeisenä muttei vähäisimpänä on iänikuiset tiskirätit. Niitäkin myydään todellakin nättejä. Hyviä lahjavinkkejä esimerkiksi tuparilahjaksi. Nämä samat rätit ovat olleet minulla siitä lähtien, kun muutin omilleni, eli noin 3 vuotta. Nämä on paljon parempi vaihtoehto kuin talouspaperi tai kertakäyttöiset rätit. Helppo pestä 60-asteessa ja näppärän kokoisia säilytettäväksi lähellä siivottavaa pistettä. Ja voin luvata, ettei ole kukkaroa kouristava vaihdos.


Kommentit

  1. Hyvä postaus :) Ainakin hammasharja ja sheiveri lähti nyt vaihtoon! Jatkoa sun roskattomiin vaihtoihin; bongasin sattumalta tämmösen Bees's wrapin, mikä on ilmeisesti jonkinnäköistä elmukelmua, mutta uudelleenpestävä. http://www.kettukarkkishop.fi/epages/kettukarkkishop.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014102206/Products/9751

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Voi sydämestäni suositella! Ja nopea toimitus Dick Johnsonilla! Kiitos vinkistä! Varmasti katson. Aina otan vastaan uusia vinkkejä. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit