PAPERIT JÄRJESTYKSEEN / PAPERITON KOTI

Kodin suurin sotkija on paperi. Sitä tulee postiluukusta, töistä, kaupasta ja koulusta. Onko näissä jotain yhteistä? Paperijäte kotiin tulee kotisi ulkopuolelta. Sinä siis itse tuot sen kotiisi. Olisiko mukavempi siis päästä eroon eikä siivoilla kokoaikaa kotia paperikaaoksesta? Ota vastaan paperittoman kodin vinkit!


1. Ei mainoksia

Eniten paperijätettä puskee postilaatikoista. Siis muutakin kuin laskuja. Kaikki firmat käyttävät kuluttajien postiluukkuja hyväksi tunkemalla vähintään kerran kuussa mainoksia sisään.

Postilaatikkoon tai oveen on hyvinkin helppo kiinnittää kyltti "Ei mainoksia tai ilmaisjakelua, kiitos". Tämä on nimittäin postin säännöissä, että tällöin sitä roskaa ei saa tunkea postiluukusta sisälle. Itse en myöskään ole niin Hesburger-kuponkien perään.

Monet firmat silti laittavat vielä mainospostia tulemaan, koska olet liittynyt johonkin. Esimerkiksi S-ryhmän Yhteishyvä. Piti aika pitkän kaavan kautta etsiä oikea ihminen, kenelle lähettää sähköpostia, etten halua lehden tulevan. Hyvä syy on se, ettemme halua paperijätettä kotiimme. Ei tarvitse sen kummemmin selitellä. Mainostenlähettäjiä on hyvä seurailla, mistä postia vielä pukkaa, jotta saa selville, minne pitää ottaa yhteyttä.

Jos silti jäät kaipaamaan Pirkan tai Yhteishyvän mainoksia, niin näköislehdet löytyvät netistä. Aivan sama tavara, mutta jätteettömänä. Ja mikä parasta: aina luettavissa.


2. Kuitit

Kuitteja tulee. Aina kun ostat, niitä tulee myös kotiin. Toki kassalla voi kieltäytyä kuitista, mutta itse olen pikemminkin sitä mieltä, että otan mielummin kuitin itselleni ja kierrätän sen paperikeräyksen mukana, kuin annan kassatyöntekijän heittää sen sekajätteisiin. Mutta tässäpä hieno vinkki: Mitä vähemmän ostat, sitä vähemmän tulee kuitteja. B O O M !

Yleisimmin tuoteostoksissa on jonkinlainen palautusoikeus kuten 14 vuorokautta. Jos esimerkiksi ostaa uuden vaatteen, kuitti on hyvä säilyttää sen ajan, jos vaikka tuleekin mielenmuutos. Eipähän jää harmittamaan ja raha mene hukkaan kuitin poisheittämisen jälkeen. Palautuspäivämäärän mennessä ohi, heitän kuittini paperinkeräykseen. Esimerkiksi elektroniikkaa ostaessa tulee myös käteen takuukuitti, joka on hyvä säilyttää myös takuun pituuden ajan. Itse pidän laatikossani erillistä kirjekuorta, minne laitan kaikki takuukuitit. Tämän kirjekuoren käyn vuoden välein läpi ja heitän pois ne kuitit, joissa ei ole enää takuuta jäljellä.

Jos joissakin tuotteissa on esimerkiksi 10 vuoden takuu, kuitin voi myös skannata koneelle. Siellä se pysyy tallessa ja on tarpeen mukaan tulostettavissa. Monesti kuitit myös tulevat suoraan sähköpostiin, varsinkin nettitilauksia tehdessä. Ne on helppo siirtää sieltä omiin tiedostoihin, ja ne myös säilyvät sähköpostissa. Turha niitä alkaa tulostelemaan. Poistaa sitten kun on sen aika.

Kuitittomat palvelut ovat myös yleistymässä. Joissakin ravintoloissa kuitti lähetetään sähköpostiin tai sitten kuitti pysyy tallessa liikkeen tiedoissa. S-ryhmä on aloittanut kuitittoman palvelun, joka säästää paljon vaivaa kuittien kanssa. Lue enemmän kuitittomasta S-palvelusta täältä.


3. Laskut, palkkakuitit ja reseptit

Näitä ihanuuksia tulee ainakin kuukauden välein postiluukusta, vaikka niitä ei odota. Laskut on yleensä hyvä säilyttää seuraavan laskun postiluukusta putoamiseen saakka, riippuen tietysti laskutuksesta.  Helpotukseksi (ei kuitenkaan kukkarollisesti) melkein jokaisella laskutettavalla yrityksellä on nykyään e-laskujärjestelmä. Se on liitettynä omaan pankkiin tai yrityksen sivulle. Se, mistä yrityksestä lasku tulee, sinne tehdään myös e-laskusopimus. Kun lasku saapuu, sähköpostiin tulee ilmoitus. Siitä on helppo käydä hyväksymässä lasku ja säästyä paperisodalta.

Myös palkkakuitit ja muut sopimukset voi nykyään tehdä verkkopankissa. Monien firmojen laskuttajat ovat yhteistyössä pankkien kanssa. Palkkakuitit tulevat laskuttajan sivuille, jotka löytää kirjautumalla omaan verkkopankkiinsa ja etsimällä vain laskuttaja. Jos oma työpaikka ei ole mukana näissä tietyissä laskuttajissa, voi työnantajaa aina pyytää lähettämään palkkakuitit sähköpostiin. Vähemmän vaivaa kummallekin.

Ennen lääkärikäynneillä annettiin paperiset versiot lääkeresepteistä sekä tutkimustuloksista. Nykyään käytetään e-reseptejä, jotka löytyvät apteekista Kela-kortin avulla ja tutkimustulokset tulevat nettisivuille, kuten esimerkiksi Terveystalo-sivustoille, riippuen tietenkin lääkärinvastaanottopisteestä. Hienointa tässä on, ettei oikeasti tarvitse kiroilla apteekissa reseptin uupumista (koettu on) vaan tietosi löytyvät suoraan apteekin kassan tietokoneesta. Reseptien uusiminenkin on yhtä helppoa nykyään, jos erillistä lääkärikäyntiä ei tarvita.

4. Muistivihko

Onko post it-laput tuttuja? Värikkäitä lappusia killuu kaikkialla, jotta muistaisi tehdä asioita. En harrasta. Häiritsee visuaalista silmää ja ovat häveyksissä aina. Meillä on kummallakin käytössä omat muistivihot, jota pidetään työpisteen ääressä. Sinne kirjoitellaan kaikki mahdollinen tärkeä. Näin asiat pysyvät samassa paikassa ja yleensä kirjoitetut asiat pysyvät myös mukana. Ainakin itse kannan muistivihkoa kotona.

Voin sanoa, että tehtäviä listoja nimittäin tulee paljon. To do-listat, kauppalistat, ostettavat, koulutyöt, deadlinet, muistettavat ym. Säästää paljon aikaa, kun nappaa vain muistivihkonsa ja plärää oikean sivun esille, minne asian on kirjoittanut. Mielummin viivaan tehdyn asian yli kuin heitän post it-lapun roskikseen. Kun vihko on täynnä, käyn sen läpi ja skannaan säilytettävät asiat omaan kansioonsa ja heitän vihkon kierrätykseen.

Ihan vinkkinä: kannattaa hankkia näppärän kokoinen vihko, jottei tule ongelmia sen mukana kantamiseen.



5. Kansiot

On myös tärkeitä papereita, jotka ovat sen verran ajantasalla, että niitä saattaa tarvita. Tähän kategoriaan ei silti pidä nyt tunkea kaikkia. Kaiken tulee mahtua yhteen kansioon, koska jos oikeasti rupeat käymään papereitasi läpi, todella harvaa saatat oikeasti tarvita lähipäivinä.

Meidän taloudessa on tasan yksi kansio, missä on meidän kaikki tärkeät paperit. Kansioissa menee kategorioittain "koti", "Emma" ja "Aatu". Tässä taskukansiossa on 13 osiota, jotka on jaettu seuraavasti:

KOTI
vuokra
vakuutus
sähkö + vesi
auto

HENKILÖKOHTAISET
vero
pankki
työ
todistukset

Tämänkin kansio siivotaan vähintään kerran kuukaudessa. En kyllä yleensä malta niin kauaa antaa olla. Kaikki viimeisimmät on arkistoitu tänne ja papereiden vanhentuessa skannaan tai heitän ne kierrätykseen.

En tietenkään tarkoita, etteikö kaapissa voisi olla myös esimerkiksi koulukansioita. Nekin olen tärkeyden mukaan skannannut tietokoneelle tai heittänyt pois niiden vanhentuessa. Ja nuotteja meillä on paljon. Niille on oma kansionsa.



6. Digitalisointi

Nykypäivän sana. Kaikki tärkeät paperit, jotka eivät ole enää voimassa tai niinkään tärkeitä, mutta silti haluan säilyttää, skannaan kovalevylle. Kovalevyllä minulla on omat kansionsa jokaiselle kategorialle. Nimeän ne järkevästi, jotta ne on helppo löytää, jos niitä joskus tarvitsee ja lisään päivämäärän, jos se on välttämätöntä. Kovalevylle kuuluu nimeomaan vanhat työsopimukset ja -todistukset, palkkalaskelmat, koulutyöt, muistiinpanot sekä piirrustukset. Se saattaa kuulostaa joidenkin mielestä kamalalta, mutta itse olen sitä mieltä, että haluan muistaa työni, mutten säilyttää. Ne on tarkoitettu katseltavaksi, enkä aio kehystyttää niitä. Näin ne ovat aina minulla tallessa.

Ennen oli tapana kirjoittaa hyvä hakemus ja koota ansioluettelo omista työkokemuksistaan. Tämän jälkeen niitä tulostettiin parikymmentä kappaletta ja lähdettiin kiertelmään työpaikan haussa. Nykyään se harvemmin menee näin. Nykyään käydään paikan päällä ja sinua pyydetään lähettämään sähköpostiin hakemus ja CV. Siis sähköisesti. Ei papereita. Tämä toimii siinä suhteessakin paremmin, että sähköpostissa se oikeasti tulee noteerattua. Paperi versio yleensä vilkaistaan ja hävitetään. Ja siitä syntyy firmalle lisää paperisotaa. Siksi työnhakijana pidän paljon järjestelmällisempänä ajatusta toimia nykypäivän mukaan.

Sähköposti on hyvä kaveri digitalisoitumisessa. Sähköpostiin pääsee käsiksi jokaisesta laitteesta ja se kulkee siis aina mukana. Jos ei omista muistitikkua (mikä on kylläkin tosi näppärä koulussa, jos ei ole omaa kannettavaa) on helppo lähettää tiedostot sähköpostiin, koska siellä ne säilyvät ja ovat tavoitettavissa, missä ikinä oletkaan. Silti aina ehdotan liikkuvana muistiona muistitikkua. Kovalevy toimii ennemminkin kotikansiona.

Toinen hyvä synkronoitu pilvisovellus sähköpostin rinnalla on Google Drive. Olen huomannut ätmän näppärämmäksi kuin Dropboxin. Kaikki käyttävät Googlea, joten voit kirjautua sinnekin omilla Googlen tunnuksillasi, tallentaa tiedostoja ja jakaa niitä helposti muiden kanssa. Erittäin näppärä ohjelma varsinkin ryhmätöissä. Itse käytän Drivea tiedostojen jakamisessa itseni kanssa. Pääsen siihen käsiksi mistä vaan ja yleensä kuletankin mukanani tablettia. Tärkeimmässä tehtävässä tabletti ja Drive on minulla kuoronuoteissa. Skannaan nuotit koneelleni ja laitan ne Driveen. Näin minun ei tarvitse riehua nuottipaperien kanssa, ne eivät unohdu koskaan eikä minun tarvitse pyytää ketään tulostamaan minulle sellaista. Voin myös pyytää kuoronjohtajalta PDF-versioita, mitkä saan heti tallennettua Driveen. Jos tarvitsen töihini paljon muistiinpanoja, nuotteja sun muita, ne kaikki löytyy tabletistani. Aika pro-meininkiä, eikö niin?

Joskus luennoilla on tullut huomattua, että muistiinpanotkin ovat turhia. Yleensä opettaja lähettää diaesityksensä oppilaiden sähköpostiin tai sitten esityksestä voi ottaa kuvia. Muutenkin tuntuu nykyään turhalta kopioida mitään omaan vihkoonsa, koska aina voi ottaa kuvan. Älypuhelimet hiphei! Ja koko maailma on digitalisoitumassa, jihuu!


7. Sovellukset

Monet työssä ja koulussa käyvät ihmiset kantavat laukussaan kahta eri vihkoa sekä kalenteria. Toiseen vihkoon kirjoitetaan kaikki muistiinpanot ja toiseen to do-listat ynnä muut tärkeät asiat. Entä jos se tietty vihko puuttuukin? Olisiko helpompaa pitää asiat samassa paikassa?

Jokaisessa älypuhelimessa on kalenterisovellus. Ja vielä yllättävän näppäriä. Jo yksi hyvä askel paperittomaan arkeen on opetella käyttämään tätä kalenterisovellusta. Se on aina siellä mukana, missä menetkin. Ei tarvitse erikseen kannella mukanaan vihkoja ja kalentereita. Suosittelen opettelemaan vaikka käsikalenterin rinnalle sähköisen version, koska voin vakuuttaa, että ne eivät tuota pettymystä. Ja mikä parasta minimalistille: se pysyy aina siistinä, eikä vie laukusta tilaa.

Monissa älypuhelimissa on myös mainiot muistiinpanosovellukset. Toisissa parempia kuin toisissa. Itse käytän kahta muistiinpanosovellusta. Applen omaan sovellukseen kirjoitan kaiken omakohtaisen ja Wunderlist-sovellukseen kirjoitan kaiken jokapäiväisen kuten kauppalistat, to do-listat sekä blogi-ideat. Sieltä on helppo ruksailla pois ne, mitkä on tehnyt ja merkitä tähdellä tärkeimmät. Wunderlistin saa ladattua jokaiseen käyttöjärjestelmään sekä tietokoneeseen. Voit kirjoitella muistiinpanoja puhelimellasi, sekä tietokoneellasi ja nämä laitteet synkronoivat muistiinpanosi keskenään.

Jo näillä kahdella sovelluksella olen saanut kaksi vihkoa käytöstäni. Taskukalenteria en enää osta ja kaikki listani pysyvät hyvin sovelluksissa aina mukanani.

Jos tarvitsee paljon ajatella skannausta ja paperia on aivan liikaa, ehdotan ostamaan Scanner Pro-nimisen sovelluksen. Ei maksa paljoa ja se on erittäin kätevä skannauksessa. Sovelluksella otetaan vain skannattavasta kuva ja se tunnistaa sen oikeanlaiseen PDF-muotoon. Se on sinulla siis valmiina ja siistinä tiedostona.


Kommentit

Suositut tekstit