VIHREÄ JA STRESSITÖN MUUTTOPÄIVÄ


Nyt on aika palata taasblogiarkeen joulukiireiden sekä kaiken muun jälkeen. Olemme muuttaneet uuteen pienempään ja uudempaan kotiin ja on hyvä aloittaa uusi vuosi uudessa ympäristössä.

Uuteen kotiin pääseminenon ihanaa, mutta moni pelkää muuttoa ja sen tuomaa huolta. Aivan vain työmäärän ja organisoinnin takia. Tavaraa löytyy kotoa yllättävän paljon ja kaiken sen näkeminen saattaa nostattaa myös stressitasoa. Postauksen otsikko huvittaa itseänikin, koska voin myöntää, että pitkästä aikaa kun muuttaa, kaikki ei mene aivan stressittömästi. Varsinkin jos on turhan innokas pakkaaja ja joudut laatikkoläävässä kuukauden. Kaikesta silti oppii ja omasta muuttokokemuksesta taasen oppineena voin jakaa parhaimpia vinkkejäni stressittömämpään muuttoon ja samalla myös ekologisempaan sellaiseen.

1.  Raivaa ennen muuttoa. Jopa ennen kuin alkaa pakkaustohinat, on hyvä käydä läpi KAIKKI tavarat läpi ja heittää tarpeettomat menemään. Tässä vaiheessa tämä ikävä (toisille riemu) on hyvä hoitaa alta pois, jotten muuttopäivänä tarvitsisi kantaa niin paljon tavaraa uudelle kodille. Samalla uusi koti tulee olemaan kaikella tavalla puhdas uusi alku. Vie tavarasi samoin tein kierrätykseen tai hyväntekeväisyyteen. En silti suosittele muuton keskelle ottamaan kirpparipöytää. Jos haluat säilyttää jotakin kallisarvoista myytävää, pakkaa kaikki myytävä tavara yhteen paikkaan ja varastoin erilleen.

2. Käytä kierrätettyjä pakkausmateriaaleja. Kaikki särkyvä tulee pakata huolella, jotta perillä ei odota murheenkryyni. Pakkausmateriaaleja on silti turha lähteä ostamaan erikseen. Parhaimpia pakkausmateriaaleja itsekullekin ovat tietenkin sanomalehdet (jos et itse tilaa, pyydä läheisiltä vanhoja lehtiä) sekä omat pyyhkeet. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja kaikki pääsevät turvallisesti uuteen kotiin.

Muuttolaatikoiden suhteen kannattaa joko pyytää lainaan tai turvautua kaupastapyytämiin banaanilaatikoihin. On myös mainio tapa käyttäähyväkseen kaikki mahdolliset matkalaukut ja reput pakkaukseen. Vaatteet kulkeutuvat rypistymättä matkalaukussa ja muihin kasseihin saa mahtumaan yllättävän paljonkin tavaraa. Kaikkea voi kysyä lainaan läheistiltä, jos itseltään ei löydy.

3. Syö komerot tyhjäksi. Vaikka muuttomatka ei olisikaan pitkä, on hyvä tilaisuus käydä läpi myös ruokakaapit. Mitä pakkaseen on unohtunut ja mikä on mennyt jo vanhaksi. Syökää porukalla tehden "solokkuruokia" jämistä ja tyhjennä mahdollisimman monta vajaata pakkausta pois kaapeista.

Sama jekku pätee hygienia- ja kauneustuotteissa.

4. Siivoa samalla kun tyhjennät. Edelliseen asuntoon tulee aina tehdä finaalisiivous. Jotta tämä ei olisi rankan muuton jälkeen ylitsepääsemätön, kannattaa siivota samalla, kun tyhjentää kaappeja. Itse rupean ensiksi tiivistämään tavaroitani pienempään tilaan, jotta saan kaappeja ja hyllyjä pyyhittyä mahdollisimman paljon ennen varsinaista pakkaamista. Vasta lopuksi puunataan kunnolla, mutta siinä säästää paljon aikaa, jos kaapit ja hyllyt ovat jo pyyhitty sisältä että ulkoa.

5. Pese kaikki vaatteet. Muuttopäivän lähestyessä voi aloittaa hyvissä ajoin jo vaatteiden pakkaamisen. Et tule tarvitsemaan viimeisellä viikolla kaikkia vaatteitasi. Aloita vaatteiden pakkaaminen niin, että ensinnäkin peset kaikki vaatteet. Mikä ihana tunne on viedä uuteen vaatekomeroon vain puhtoisia vaatekappaleita. Samalla on hyvä katsoa läpi sesonkivaatteet ja säilöä ne erilleen.

6. Pakkaa huoneittain. Tästä kiität, kun alat purkamaan tavaroitasi uudessa kodissa. Pakkaa tavarat yhteen niin, että samaan huoneeseen / varastointitilaan menevät tavarat ovat samassa. Kirjoita pahvilaatikkoon tai post-it lappuun huoneen nimi, jotta muuttopäivänä ne osaa kuka vain viedä oikeaan pisteeseen. Miten helppoa ja nopeaa onkaan siirtää tavarat omille paikoilleen, kun olet luonut ne jo valmiiksi.

7. Näe tavarasi. Shokki toimii. Joskus. Se kun pakkaaminen alkaa jo sujua, kokoa kaikki pakattava samaan paikaan, jos vain mahdollista. Kun näet omin silmin tavaramääräsi, on vielä mahdollisuus poistaa turhaa tavaraa, jos sitä on. Samalla saat käsityksen siitä, miten kaikki tulevat realistisesti mahtumaan uuteen kotiin.

8. Pyydä apua. Muutto saattaa joillekin olla stressaavaa, jos se joudutaan hoitamaan yksin. On kumminkin löydettävä aika, kyyti sekä jaksaminen muuttoon. Ystävät ovat aina valmiita auttamaan muutossa, joten älä kainostele, jos oikeasti tarvitset apua. Voit pyytää läheiseltäsi peräkärriä tai pakettiautoa. Kantoavun kanssa muutto sujuu vielä sutjakammin. Pyydä oikeat ihmiset kantamaan painavimmat ja asentamaan laitteet. Muuttoavulle on mukava tarjota esimerkiksi muuttopizzat.

Onko sinulla muuttovinkkejä omasta takaa? Haluan kuulla ja niin muutkin!

Kommentit

Suositut tekstit