MITEN VÄLTTÄÄ MIKROKUITUJÄTETTÄ?


Kaikkein huomaamattominta jätettä tapahtuu niinkin arkisessa toimessa kuin pyykkäämisessä. Monet puetuista vaatteistamme ovat tehty keinotekoisesta tekstiilikuidusta kuten esimerkiksi polyesteristä ja akryylista, jotka materiaaleina päästävät veden mukana mikrokuitua vesistöihimme. Näitä vaatteita ovat useimmiten urheilu- ja juhlavaatteet sekä monet neuleet.

Mikrokuitu on niin hienojakeista, ettei sitä voi erottaa silmillä, ja sitä irtoaa pitkän aikaa pesukerroilla veteen. Keinokuituisia vaatteita valmistetaan sen hengittävyyden ja kestävyyden vuoksi. Itse yritän välttää näiden materiaalien ostoa roikkuen jokaisen pesulapun kimpussa ja kysellen kirppariostoksillani materiaalista. Silti keinokuituiset materiaalit ovat silloin tällöin erittäinkin käyttökelpoisia ja tällöin on hyvä noudattaa muutamaa vinkkiäni mikrokuitujätteen vähentämiseen:


1. Pese harvemmin. Vaatteita (varsinkaan urheiluvaatteita) ei ole välttämättömyys pestä jokaikisen käyttökerran jälkeen. Vaatteet olisi hyvä tuulettaa nurin päin jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta bakteerit (toisin sanoen haju) ei pääse leviämään vaatteessa.

Itse harrastan taekwondoa ja voin sanoa, että polyesteripuvun treenien jälkeinen lemu on kamala, mutta menen samoilla tuoksuilla viikon treenit ja pesen treenipuvun pyykkipäivänä kerran viikossa. Huomioidaan, että urheillessa kaikki kunnon treenaajat haisevat, et siis ole ainoa.


2. Käytä Guppyfriendiä. Mitä? Guppyfriend on mikrokuituisille tekstiileille tarkoitettu pyykkipussi, mistä kuitu ei pääse pussin läpi veteen. Laita pyykätessä Guppyfriendiin kaikki keinokuituiset vaatteet (pussi on aika iso) ja pese normaalisti. Älä huuhtele pussia pyykkäyksen jälkeen vaan kerää mahdollinen kuitujäte energiajakeeseen. Guppyfriendin voit ostaa esimerkiksi Partioaitasta.

3. Pese vain 30-asteen lämpötilassa.  Keinokuituja kannattaa pestä alhaisessa lämpötilassa polyesterikuitujen hydrolyysin (kuitujen irtoaminen toisistaan) välttämiseksi. Niinkuin muutenkin puhutaan, vaatteita ei tarvitse pestä nykyään enää mahdollisimman kuumalla bakteereiden tappamiseksi. Alhaisemmat pesulämpötilat auttavat muutenkin vaatteita säilymään pidempään.

4. Osta luonnonmateriaalia. Urheiluvaatteet eivät ole enää vain keinokuituisia, vaikka niitä kovasti hehkutetaankin. On olemassa paljon muitakin materiaaleja, joissa bakteerit eivät villitse. Suosittelen etsimään aina ensiksi luonnonmateriaalisen vaihtoehdon esimerkiksi merinovillan tai luonnonpuuvillan. Samoilla hoitotaktiikoilla nämä hoitavat tehtävänsä ehkä jopa paremmin kuin keinokuituiset treenivaatteet.


5. Osta kierrätettyjä urheiluvaatteita. Tällä tarkoitan treenivaatteita, jotka on valmistettu kierrätetystä polyesteristä. Patagonia on yksi hyvä tunnettu esimerkki kierrätetyn polyesterin käyttämisestä ja kokemuksesta voin sanoa, että tuotteet ovat jopa ikuisia oikein hoidettuna. Tässäkin asiassa kannattaa panostaa laatuun, jos haluaa välttyä aina uuden ostamiselta. Tutustu lemppari tuotemerkkeihin, koska monet mainostavat nykyään kierrätystaktiikkaansa.

6. Osta käytettyä. Ofc. Kuulostaa aluksi siltä, että kuka nyt ostaisi toisen vanhoja, hikisiä, haisevia ja ällöjä treenivaatteita. Ensinnäkin toivottavasti kukaan ei ole niin tyhmä, että myy tämmöistä tavaraa. Melkein kaikki myyvät käyttökelpoista tavaraa ja monesti tuote on vain jäänyt käyttämättä tai sitä on käytetty esimerkiksi oleskeluun, mikä harvemmin on hikoilua. Kirpputoreilta löytää mitä mahtavimpia tarjouksia laadukkaistakin tuotemerkeistä. Eikun tonkimaan!

Kommentit

Suositut tekstit