DIY EKOLOGINEN YLEISPUHDISTUSAINE 🍊


Jostain kaukaa aiemmassa kirjoituksessani kerron kemikaalittomasta kodin siivouksesta. Myrkyttömiä ja biohajoavia vaihtoehtoja alkaa pikkuhiljaa tipahdella kauppoihin, jopa kotimainen tuotteemme Kiilto on tehnyt useista tuotteistaan 97% biohajoavia. Toivottavasti kaikille tuttu Method on myös hurmannut monet kodit luonnonmukaisuudellaan ja samoin Ecover, Lilly's, Ole Hyvä ynnä muut. Vanhanaikaisesti sanotaan vieläkin, että kyllä pesuaineissa pitää olla myrkkyä, että puhdistuu. Myytti on murrettu ja kodin todellakin voi saada puhtaaksi ilman myrkkyjä!

Itse olen kokeillut paria kemikaalitonta merkkiä kodissamme, mutta hieman olen edelleen surullinen niiden kalliista hinnoista. Miksi ostaa jotakin ekologista jos toista saa halvemmalla? Tämä kysymys tulee monien tielle, koska omaa kukkaroaankin on hyvä muistaa. Entä jos edullisen ja luonnonmukaisen voisi yhdistää; tulisiko tällöin rantautettua kemikaalittomat tuotteet?

Minimaalisen jätteen tuottamisessa ei ole tarkoituksena tehdä kaikkea itse, vaan löytää ne yksinkertaisimmat vaihtoehdot. Itse kokeilin aikoinani tehdä pelkästä väkiviinaetikasta ja sitruunasta yleispuhdistussuihketta ja sain ilokseni todeta, että tämä yhdistelmä todellakin toimii. Väkiviina etikkaa harvasta paikasta saa muovitta, mutta sitä onneksi myydään säästöpakkauksissa, jopa 5l tonkissa, missä voidaan vähentää muovijätettä, koska voin sanoa, että tuommoinen tonkka kestää kauan. Miten sitten nämä kaksi ainesosaa voivat olla parempia kuin kaupassa myytävät?


Väkiviinaetikka. Väkiviinaetikka on kodinpuhdistuksessa ykkönen. Se desifioi pintoja, vie hajut pois niin vaatteista kuin kaapeistakin ja syväpuhdistaa. Happamuutensa ansiosta väkiviina etikka vie pois saostumia ja samalla puhdistaa ja kiillottaa. Väkiviinan käyttö käy niin pintojen puhdistamiseen ja desifiointiin, ikkunanpesuun sekä pyykkäämiseen. Lisäksi tämä on perustuote jokaisessa kaupassa ja edullisimmasta päästä. 

HUOM! Etikan happamuuden vuoksi älä käytä alumiini-, marmori-, emalipinnoille tai kaakeli- ja silikonisaumoihin.

Sitrushedelmät. Toivottavasti jokainen meistä syö jonkinlaisia sitrushedelmiä. Tässä on hyvä jatke hedelmän kuorien hyötykäyttöön. Sitrushedelmillä on desifioiva vaikutus ja hedelmä tuo samalla hyvää tuoksua yleispuhdistussuihkeeseen. Sitrushedelmät ovat myös happamia, mikä on oleellinen osa pintojen puhdistuksessa. 


EKOLOGINEN YLEISPUHDISTUSSUIHKE

Tarvikkeet

Lasipurkki
Suppilo
Säilykepullo/kannu/purkki

Ainesosat:

Appelsiinin / limen / sitruunan / greipin kuoria
Väkiviinaetikkaa
Vettä

1. Syö hyvällä halulla sitrushedelmiä ja säilö kuoret lasipurnukkaan.
2. Lisää purnukka täyteen väkiviinaetikkaa ja anna seokselle aikaa viikko.
3. Pullota etikkaseos ja kompostoi kuoret.
4. Sekoita suihkepulloon 1 osa etikkaliuosta ja 9 osaa vettä.

Koti puhtaaksi!

Kommentit

  1. Pirkalla on valikoimissaan etikka, joka on pakattu lasipulloon, hintakin on muistaakseni alle euron!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit