VAATTEIDEN JA KENKIEN HUOLTO

Niinkuin olen jo sanonut, että parempi panostaa laatuun ja huoltaa sitä läpi elämänsä, kuin ostaa aina uutta. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi miten kirpputoreilta löytyy vieläkin jopa 1920-luvulta vanhoja nahkakenkiä? Hyvä materiaali säilyy, kun sitä hoitaa oikein. Kestävän kulutuksen kannalta suosittelen löytämään oman tyylinsä ja ostamaan pelkkään laatua. Laatuvaatteet palvelevat jokapäiväistä menoasi, joten sinun tulee myös huoltaa niitä, jotta ne jaksavat. Laatuvaatteiden omistaminen vähentää sinun rahojesi menoa ja samalla luonto kiittää, ettei materiaalia ole tarvittu ansiostasi vähentää maapallolta. Miten siis pitää rakkaista vaatteistaan huolta läpi vuoden? Jatka lukemista, niin suoriudut näillä vinkeillä vuodesta toiseen!


VAATTEET

Materiaalit. Vaatetuksessa kannattaa suosia luonnonmateriaaleja: puuvillaa, pellavaa, silkkiä, hamppua, bambua, villaa ja juuttia. Puhtaissa luonnonmateriaaleissa ei ole lisättynä muovia, kuten esimerkiksi lykrassa, akryylissä ja polyesterissä. Useimmiten näitä muovisia materiaaleja käytetään sukissa, neuleissa, lakanoissa ja farkuissa. Kun ostaa vaatteita, kannattaa aina kurkata "helmojen alle" ja katsoa vaatteen pesulapusta, mistä materiaalista tuote on valmistettu. Luonnon materiaalit on helppohoitoisia ja kestävät kovempaa kulutusta. Mainitsen vielä sen, että ostopäätöksessä kannattaa myös ottaa huomioon, että muovia sisältävät vaatteet päästävät pieniä muovihiukkasia pestessä veteen, mistä ne taasen ajautuvat meriin. Kaiken tämän lisäksi luonnonmateriaaleja käyttäen sinä itse voit hyvin. Materiaali antaa ihosi hengittää, hoivaa sitä ja tekee tehtävänsä myös vaatteena. Yksi hyvä sääntö vaatemateriaalivalinnassa on myös se, että mitä puhtaampi tekstiilin materiaalisuhde on (esim 100% puuvilla, tai 50% puuvillaa, 50% villaa) sitä paremmin vaate tulee säilymään hyvänä ilman hoitoa.

Hoito. Tietyillä materiaaleilla on tapana nyppääntyä käytössä. Yleensä niin sanotusti "huonot materiaalit" nyppääntyvät ja nuhjuuntuvat helpommin, mutta esimerkiksi villakin tekee samaa. Villa silti jossakin vaiheessa lopettaa nyppyyntymisen. Tätä kannattaa hoitaa siten, että ajoittain harjaa vaatteensa ja käsittelee pinnan varovaisesti nukkaimurilla. Nukkaimuri leikkaa tehokkaasti ja siististi nyppyjä. Paksujen materiaalien kanssa ei tarvitse imurin kanssa varoa, mutta ohuet trikoiset kankaat on hyvä ajella huolella. Kangas kannattaa pingottaa vaikka reiden tai kämmenen päälle, jottei imuri nirhaise rypyssä olevaa kangasta rikki.

T-paidat, alusvaatteet ja muut päivittäisessä käytössä olevia vaatteita kannattaa pestä useasti. Ihonmyötäiset vaatteet keräävät hikeä, talia ja muita ihanuuksia, koska ne palvelevat meitä omalla tavallaan. Kaapissa pesemättömät vaatteet vain lietsovat epäpuhtauttaan ja kaappiin saattaa helposti jäädä ummehtunut haju. Kun tulee kyse neuleista, housuista ja mekoista niin suosittelen mielummin tuulettamaan vaatteita käytön jälkeen, kuin pesemään ne aina. Materiaali kuluu aina pestessä ja siksi herkempiä vaatteita kannattaa välttää pesemiseltä. Pakkanen on paras apu tuulettamiseen, joten talvisin kannattaa heittää kaikki takit ja vähemmän käytetyt vaatteet takapihalle.

Vaatteiden pesussa suosittelen käyttämään sitä lämpötilaa, mitä kankaassa sanotaan. Puuvillavaatteet voi yleensä huoletta pestä 40-asteessa, jolloin suuri osa bakteereista kuolee. Herkemmät ja hienommat vaatteet tulee pestä 30-asteessa. Vikaliike saattaa vahingoittaa kangasta tai kutistaa vaatteet. Vain alusvaatteet, lakanat ja pyyhkeet suosittelen pesemään 60-asteessa, jotta kaikki pöpöt kuolee.

Tottahan se on, että vaatteisiin saattaa tulla reikiä. Yleensä pelkät silmäpaot on helppo pujottaa takaisin toiselle puolelle kangasta, mutta oikean reiän sattuessa kannattaa vahinko hoitaa mahdollisimman pian. Jokaisella on taito ommella reikä kiinni, joten neula vain huiskimaan ja ompelemaan. Näin reikä ei lähde suurenemaan eikä kangas muutenkaan purkautumaan. Muutenkin kaikki langanpurkautumisest tai ratkeamat kannattaa hoitaa samoin tein, jos haluaa pelastaa vaatekappaleensa.



Säilytys. Vaatteita säilytetään vaatteen mukavuuden mukaan. Arkiset T-paidat, neuleet ja puserot on hyvä säilyttää laskostettuna. Näin ne vievät myös vähemmän tilaa. Kaikki vaatteet, mitkä näyttävät ripustettuina onnellisimmilta, kannattaa säilyttää hengarissa. Näitä ovat esimerkiksi mekot, hienot puserot, suorat housut, hameet jne. Itse säilytän vaatteita käyttötarkoituksen lisäksi materiaalin mukaan. Puuvillaiset ja rypistymättömät kankaat laskostan kaappiin (myös arkihousut), mutta sifonkiset, silkkiset ja viskoositekstiilit säilytän hengarissa. Ainainen silittäminenkään ei ole mielekästä. Neuleet on siksi parempi säilyttää laskostettuna kuin roikkumassa, koska painava materiaali saattaa venyttää vaatteen huonoon muotoon. Hengareiksi kannattaa valita pinnoitettuja metallihengareita tai puuhengareita. Muovisia en itse suosi myöskään esteettisyyden vuoksi, mutta pinnoittamattomat metallihengarit saattavat aiheuttaa vaatteisiin reikiä. Metallilla on tapana syövyttää lankaa.

Sesonkivaatteet yleensä pistetään jemmaan muualle kuin vaatekaappiin. Shortsit, kesämekot ynnä muut on hyvä pistää talvisin pois, jotta ne eivät veisi tilaa kaapissa ja jotta ne tuntuisivat kesän tullen taas kuin uusilta. Vaatteet tulee pestä ennen säilömistä ja ne on hyvä laskostaa rypyttömästi ja asettaa joko pahvilaatikkoon tai paperikassiin. Jos talosta löytyy koiongelmia suosittelen laittamaan erinäisiä koin karkoituslappuja kaappiisi ja vaatteiden lähettyville.


KENGÄT

Materiaalit. Olen jättänyt kaapistani pois kaikki keinonahkaiset kengät. Keinonahka on toisin sanoen muovia. Toki kaikista kengistä löytyy kumia ja muovia pohjasta. Silti käytän ainoastaan nahka- (sisältäen nupukin ja mokan) ja kangaskenkiä. Näitä kahta kenkämateriaalia on helppo huoltaa ja ne palvelevat sinua monia vuosia, varsinkin nahkakengät. Nahkakenkiin joutuu kerralla pikkuisen enemmän sijoittamaan, mutta voin sanoa, että kaikki nahkakengät, mitä omistan, ovat vieläkin lempikenkiäni, enkä halua luopua niistä koskaan. Sen takia haluan myös huoltaa kenkiäni oikein ja kehittää kestävää kulutusta tällä.


Hoito. Nahka- ja tekstiilikengät tulee hoitaa sesongeittain. Suomessa on neljä vuodenaikaa ja yleensä kenkiä löytyy jokaiseen sesonkiin; talveen, välikausiin sekä kesään. Itselläni on tapana huoltaa kengät aina kun otan uuden sesongin kengät käyttöön ja samalla jemmaan edellisen sesongin kengät talteen. Kun otat uudet kengät käyttöön: 1. poista sisälmykset ja harjaa kenkä. 2. Suojaa kengät kosteudelta. 3. Laita pohjalliset. Näillä voidaan astua uuteen vuodenaikaan. Kun varastoit kengät sesongin ajaksi: 1. Puhdista kengät kauttaaltaan. 2 Vahaa kengät (nahkaiset). Voit myös käyttää ravitsevaa ainetta nupukille ja mokalle. 3. Täytä kengät sanomalehdellä, jos tarpeellista.

Kengät tulee aina puhdistaa liasta heti käytön jälkeen. Tällöin lika ei pääse pinttymään kenkään ja jalkineet pysyvät hyvässä kunnossa. Kengät ovat käytössä kovassa työssä. Kengän pitää kestää kovaa ja pehmeää maata, likaa ja vettä sekä lunta. Tällä käytöllä kenkiäkin pitää oikeasti huoltaa joskus suutarilla. Kenkien kannat on hyvä käydä parin vuoden välein uusimassa, jotta itse kumikanta ei pääse kärsimään. Samoin jos kengistäsi löytyy vetoketjuja, solkia tai muita, voit helposti käydä korjaamassa ja korvaamassa ne suutarilla. Myös Saumojen ratkeamiset ym. voi hoitaa samalla. Suutarikulut ovat pieniä verrattuna siihen, että joka vuosi pitäisi ostaa uudet kengät. Ensinnäkin on paljon luontoystävällisempää rakastua kenkiin ja pitää niistä huolta, jotta ne palvelisivat sinua monia vuosia. Jos ostat 80-200€ kengät, on pieni kulu käydä noin 30€ huollattamassa kenkäsi, kuin tuhlata tuo määrä uudestaan, eikö?

Pohjallisista vielä. Opin kenkäkauppiaana, että pohjalliset kannattaa. Jokaisissa arkikengissäni on ohuet nahkapohjalliset. Ne ensinnäkin auttavat kengää muotoutumaan jalkaani täydellisesti ja ne samalla antavat kengälle vieläkin lisävuosia suojaamalla kengän sisäpohjaa. Lenkkareissa käytän kankaisia kosteutta kerääviä pohjallisia. Pohjalliset kannattaa olla pestävät, jotta ne palvelevat paremmin hikihommissa. Talvisin vaihdan kenkiini villa- tai huopapohjalliset, jotta kylmä ei pääse kantautumaan pohjan kautta jalkoihin. Taasen on pienempi kulu vaihtaa hajalle kuluneet pohjalliset kuin rakkaat kengät. Käytön jälkeen pohjalliset kannattaa nostaa kengistä kuivahtamaan varsinkin, jos jalka on hionnut päivän aikana.

Mokka ja nupukki käyttäytyvät eri tavalla, kuin kiiltävä nahka. Nämä kaksi materiaalia ensinnäkin ovat herkempiä lialle huokoisuutensa takia. Nämä kaksi materiaalia tulee puhdistaa harjaamalla ja käyttämällä puhdistuskiveä. Voiteita ja rasvoja ei saa käyttää, jottei pinta vaurioidu. Erittäin tärkeää on suojata kenkä lialta ja kosteudelta.

Jätteetön ja myrkytön kosteussuoja:
1. Sulata vesihauteessa 2rl mehiläisvahaa ja 1,5tl öljyä.
2. Harjaa nahkaan. (Vaha tekee viiruja kenkään jäähtyessäänl Kun kenkä on kuiva, raidat häviävät)
3. Hinkkaa kenkä vanhalla sukalla.

Ensiapu. Yleisimmin kengät tarvitsevat nopeaa ensiapua kastuessaan ja likaantuessaan. Nahkakenkien kastuessa läpimäräksi niille ominainen ensiapu on ensinnäkin kuivata kengät välittömästi päältä ja asettaa sanomalehteä kengän sisälle, jotta paperi imisi kosteuden. Kengät tulee sitten asettaa nojaamaan seinää vasten, jotta ilma pääsee kuivaamaan kengät ulkoa, että sisältä. Lika on helppo irrottaa nahkakengistä harjaamalla niiden ollessa kuivat.

Tekstiilikengät imaisevat helpommin kaiken lian. Ensinnäkin kengät kannattaa aina suojata kosteudelta ja lialta, jotta vältyttäisiin ulkoillessa ikävyyksiltä. Monet kangaskengät on konepestäviä ja tiukan lian tarttuessa kengät voi heti pistää likoomaan saippuaveteen. Lika irtoaa yleensä helpommin kengistä kuin vaatteista, koska kengän kangaspinta on yleensä jämäkämpää, eikä sen vuoksi imaise likaa kankaan läpi. Kengän likaantuessa suurin osa kannattaa ensin harjata pois ja sitten puhdistaa kosteala pyyhkeellä painelemalla, ei hankaamalla. Tahrat kannattaa hoitaa mahdollisimman tuoreina.


Säilytys. Pitokengät on hyvä säilyttää pystyssä, jotta ne saavat tuulettua ja kenkä pääsee kuivumaan joka puolelta. Vaikkei märkä keli kastelisikaan kenkiäsi, jalkasi silti huomaamatta hikoavat. Kengän on hyvä antaa tuulettua jokaisen käytön jälkeen.

Ennen sesonkikenkien säilömistä, on hyvä puhdistaa ja huoltaa kengät huolella. Seuraavan kerran, kun otat kenkäsi säilytyksestä, on ihana laittaa jalkaan kuin uudet kengät. Sesonkikengät on järkevintä säilyttää pahvilaatikossa. Ensinnäkin siksi, että ne on helppo varastoida ja toiseksi ne saavat pahvilaatikossa happea. Nahka on luonnonmateriaali ja tarvitsee happea. Kenkä kuivuu ja rapistuu, jos se ei saa käyttämättömänä tarpeeksi ilmaa. En siis suosittele muovilaatikkoa. Lisäksi pahvisia kenkälaatikoita voi kysyä vaikkapa lähimmästä kenkäkaupasta. Niitä on aina ylimääräisiä ja kenkämyyjät mielellään luopuvat niistä. Kengille kannattaa hankkia koolleen sopivat kengät. On tyydyttävän näköistä, kun kengät sopivat täydellisesti laatikkoon. Jotta kengät muoto säilyisi, varsinkin nilkkureissa, voi kengät sisälle rutistaa sanomalehteä. Kengillä on mukava nukkua sesongin yli, kun niillä on hyvät oltavat.

Ps. tottakai omistan kumisaappaat.


ULKOILUVAATTEET

Materiaalit. Neljän vuorokauden ansiosta omistamme yleensä erilaiseen ulkoilutarkoitukseen sopivia ulkoilutakkeja ja housuja. Jos haluaa, että ulkoilusta saa kaiken ilon irti säällä kuin säällä, on ensinnäkin hyvä panostaa laatuun. Villa on suosittu ja mainio materiaali varsinkin ulkotakeissa. 100% villalla on hyvä lian-ja veden sieto kyky (en tarkoita kaatosadetta), ja se on helppo pitää puhtaana ja tyylikkäänä. Takeissa harvemmin käytetään niin sanottuja "huonoja materiaaleja", mutta kaikista löytyy laadullisia eroja, ja se yleensä näkyy hinnassa. Alle 30€ takki saa mietityttää. Takin ulkokuoreen on yleensä lisätty kaikenlaisia tekstiilimateriaaleja, jotka käytössä nyppääntyvät ja haalistuvat. Tällöinkin kannattaa kurkistaa pesulappuun. Ulkoiluvaatteissa esim. vettäpitävissä suosin niitä, joissa ei ole käytetty vedeneristykseen muovia. Voin sanoa, että gore-tex on loistava vedeneristyksessään, mutta pinnan mennessä rikki, se menettää ominaisuutensa ja se on vaikea korjata. Mehiläisvahapinnoite vaatteessa on luonnollinen ja toimiva. Fjällräven käyttää ulkoilutuotteissaan G-1000 materiaalia, jolla on pieni vedenkesto. Tottakai mielummin pysytään kuivana, joten joskus kunnon vedeneristykset on tarpeeseen, mutta tällöin kannattaa panostaa myös laatuun, jotta raha ei mene hukkaan.

Hoito. Takit on hyvä suojata kenkien tavoin kosteudelta, varsinkin kun puhutaan villasta ja tekstiilistä. Rapa roiskuu ja pölyä lentää, joten oikeanlainen suojaus ja puhdistus on tarpeen takeissakin. Villainen takki on hyvä puhdistaa harjaamalla ja tuuletus on käytön jälkeen aina paikallaan. Takin materiaalista riippuen ne on myös hyvä myös pesettää parin vuoden välein. Huolettomammat takit voi useamminkin pestä. Nahkatakkia en suosittele. Aito nahkatakki patinoituu ja pehmenee käytön ohessa, mikä tekeekin materiaalista ihanan. Nahkatakki tulee aina suojata kastumiselta.


Säilytys. Takit on paras säilyttää hengarissa omassa muodossaan, varsinkin muodollisemmat takit. Urheilu- ja ulkoilutakit eivät suutu ripustamisesta, mutta voin sanoa, että takit näyttävät paremmilta aina hengarissa. Taasen palataksemme sesonkikausiin, sesonkitakit on hyvä laittaa säilöön pois kaapista esimerkiksi varastoon. Kosteuden ja ummehtumisvaaran estämiseksi on hyvä suojata takit hengittävillä pukupusseilla. Hyvän tuuletuksen / pesun jälkeen takki säilötään pukupussiin, joka estää varaston hajun tarttumiselta. Sesongin muuttuessa on ihana pukea päälle käyttövalmis takki. Muovipusseja en taasenkaan suostu hyväksymään, koska tällöin jalo materiaalikin kuten villa ja nahka eivät saa happea ja sesongin jälkeen ne näyttävät surkeilta. Panosta siis kerralla pariin hyvään pukupussiin.

LAUKUT

Materiaalit. Tässä palataan taas siihen, että nahka kestää. Nahkalaukut kestävät kulutusta ja ne on helppo korjata. Soljet ja pinnat on helppo korvata uusilla ja nahkalaukku voi kestää jopa koko ikäsi ja siitä eteenpäin. Kauppakasseina suosittelen kestokasseja, jotka on valmistettu kankaasta. Samoin kangaskassit on aina cool.

Hoito. Nahkalaukut on käytössä hyvä suojata kosteudelta. Kosteudelta suojaaminen ehkäisee laukkua venymästä. Sama pätee muissakin nahkatuotteissa. Laukkukin saattaa likaantua, joten tällöin putsaus tapahtuu harjaamalla tai kostealla pyyhkeellä pyyhkimistä. Muista, että tässäkään tapauksessa nahkapinta ei saa kastua! Nahkalaukun saumojen ratketessa kannattaa kääntyä ystävämme suutarin puoleen. Harvalla nimittäin on nahkaneulaa kotona.

Puuvillaiset kangaskassit on helppo pesaista pesukoneessa 40-asteessa. Tämä helppo kassimuoto on myös yksinkertaista korjata neulalla ja langassa, jos on tarpeellista. Vahvemmalla ompeleella on myös helppo vahvistaa kahvoja.


Säilytys. Kangaskasseja omistaessa paljon, ne on fiksuinta laskostaa pieneen tilaan ja asettaa koriin tai laatikkoon, jossa ne pysyy muodossaan. Ne toki eivät mene pilalle ripustamallakaan. Mitä nahkalaukkuihin tulee, niiden säilömisessä suosittelen huolellisuutta. Jos sinulla on laukkuja, joita tarvitsee laittaa välillä säilöön, laukku säilyttää parhaiten muotonsa, kun sen täyttää sanomalehdellä. Vaikka kuinka veisi vähemmän tilaa pinota laukut päällekkäin, on hyvä ajatella sitä alimmaista laukkua. Se menettää kokonaan muotonsa litistyessään muiden alle. Myös siksi laukut olisi hyvä säilyttää pystyssä. Tällöin nahkalaukunkaan muoto ei kärsi ja se voi olla kauniisti kaapissa tai esillä. Jos silti haluat säilöä laukun sesonkivarastoon, käytä paperipussia tai pahvilaatikkoa, jonne asettelet laukun/laukut pystyasentoon. Täyttäminen ei ole tässäkään tilanteessa huono vaihtoehto.

Kommentit

Suositut tekstit