MITEN ESTÄÄ SOTKU KOTONA?


Olen nyt vähän päälle vuoden raivannut kotoamme turhaa tavaraa ja vieläkin ollaan vasta matkalla kohti täydellisyyttä. Nyt kun silti tavaraa on vähempi kokona olen huomannut, että koti on silti yllättävän hankala pitää siistinä kaikelta tavaralta, mitä on jäljellä. Vaatteita kertyy arkun päälle, sohvalle, tuoleille. Mikseivät ne pysy kaapissa? Samoin senkkien ja keittiön tasoille kertyy ties minkälaista roinaa aina, kun vain käsistään sen laskee. Miksi näin käy? Se johtuu siitä, että tavaroille ei ole oikeaa kotia. Jokainen tavara palaa paikoillensa helpommin, jos niillä on oma kotinsa asunnossa. Toinen syy voi olla hankala säilytyspaikka. Oletko analysoinut omaa kotiasi säilytyksen kannalta? Miten siis päästä eroon joka päiväisestä siivoamisesta? Tässä muutama vinkki siistiin kotiin! (Toki villakoirien metsästystä kerran viikossa.)


1. Anna tavaroille koti. Kodin säilytys on keksitty sen takia, että jokaiselle tavaralle löytyisi säilytyspaikka. Suomalaisessa kodissa varsinkaan ei ole pulaa säilytyskaapeista. Tavaroille on säilytystilasta huolimattakin annettava koti. Hankalimpia tavaroita ovat sekalaiset tavarat. Kodiksi kannattaa valita se paikka, mikä on käyttötarkoitusta lähimpänä. Missä käytät tätä tavaraa? Kun jokaiselle nimetylle esineelle on koti talossa, se on helpompi palauttaa omalle paikalleen. Jos kotia ei löydy, esineet kertyvät yleensä paikkoihin, mihin tuota esinettä ei kaipaisi. Jos jollakin esineellä tai uudella ostamattomalla esineellä ei ole vielä paikkaa, anna se sille.

2. Tavarat paikoilleen. Kun tavaroilla on koti on sinun vastuulla, että esine palautuu paikoilleen. Lyhyt sääntö siis; palauta esine paikoilleen heti käytön jälkeen. Näin vältytään suuremmalta raivaamiselta ja koti pysyy helpommin siistinä.

3. Paperi. Paperi on suurin sotkun tekijä. Sitä tuo kotiin postimies ja tuot sitä koulusta tai töistä kotiin. Kokeile estää paperia tulemasta kotiisi. Näin pääset eroon tahattomasta sotkusta. Katso lisää vinkkejä paperittomaan kotiin täältä.

4. Yksi sisään, yksi tai kaksi ulos. Tottakai joskus haluaa shoppailla jotain uutta. Tämä voi tosin palauttaa entisen järjestyksen kotiin, jos tavaraa alkaa kertyä liikaa. Ennen kuin ostat esineen mieti ensin; tarvitsetko sitä, voiko se korvata jonkun muun, onko sinulla jo tämmöinen. Jos todellakin tarvitset ostamasi esineen, luovu yhdestä tai kahdesta esineestä kotonasi. Toki tilanteissa, jolloin sinulla on kotona jo vastaava. Kun pidät mielessäsi, mihin käyttötarkoituksiin esineitäsi pidät, opin huomaanaan jo ostoksilla, onko tuote tarpeellinen. Näin voit samalla muuttaa tuhlaustapaasi ja kaappisi pysyvät silti minimissä.

5. Shoppailu tylsyyteen. Älä shoppaile huvikseen. Erilaisissa mielentiloissa, kuten turhautuneena, surullisena tai silloin kun on tylsää, tekee mieli ostaa jotakin. Esimerkiksi vaate saattaa näyttää kaupassa kivalta ja se tulee ostettua tämän takia. Lähde ostoksille vain, kun tarvitset jotakin. Oikeasti. Sama pätee nettikauppoihin. Monesti tylsyyttään tulee ostettua turhaan tavaraa, mitä et oikeasti tarvitse.

6. Sisustus. Tee kodistasi paikka, mikä hylkii sotkua. Pöydältä, mitä pidät yleensä tyhjänä, on helppo havaita ylimääräinen esine ja viedä se omalle paikalleen. Kaikki tietävät sen "the tuolin", johon kertyy kaikki tavara. Eliminoi tuoli tai siirrä se vaarattomalle paikalle, minne sotkua ei kerry niin helposti. Varsinkin eteinen, keittiön tasot sekä makuuhuone ovat pahimpia sotkun kerääjiä. Suunnittele sisustuksesi niin, että sotku välttyisi.

7. Poisto-kassi. Pidä ulko-ovesi lähellä kassia/laatikkoa, johon heität epävarmat esineet. Jos et ole käyttänyt jotakin pitkään aikaan, laita se laatikkoon ja tyhjennä laatikko sen tullessa täyteen; myy, lahjoita tai heitä kierrätykseen. Parhaiten huomaa kodin turhakkeet niiden osuessa silmään. Toimi siis heti.

8. Rutiini. Tee tavaroiden paikoilleen laittamisesta rutiini itsellesi. Itse pidän hyvänä rutiinina sitä, että jos kiireessään ei ole ehtinyt palauttaa tavaroitaan paikoilleen, siivoan ne ennen nukkumaan menoa. Tämä pätee kaikkeen, myös roskiin, kuivumassa olleisiin pyykkeihin sekä astioihin (puhtaisiin ja likaisiin). Tee siivouksesta mahdollisimman helppo, jotta rutiininomainen tavaroiden palauttaminen tulisi osaksi päivääsi.


Kommentit

Suositut tekstit