SYKSYINEN OMENA-SIIRAPPI PUURO


Syksyn ensimmäinen päivä on koittanut! Itselleni haikailu syksyn viilenevästä säästä ja kynttilöistä heräsi pari viikkoa sitten viettäessäni viimeisiä lomaviikkojani. Silti nautitaan näistää lämpöisistä keleistä vielä, kun niitä meille suodaan.

Mitä syksy tuo sinulle mieleen? Itse rakastan syksyä; keijuvaloja, kynttilöitä, teetä lempimukista (jota ei siis pestä kunnolla varmaan kahteen viikkoon), omena-kaneliyhdistelmää, satokautta, villapaitoja, ruskavaelluksia ja takkisäitä. Lohturuoka, lämmin ja maukas palaavat myös taas kuumien kesäpäivien jälkeen. Itselleni on herkkua aloittaa viikonloppuaamu rauhassa puuroa keitellen ja syöden se katsellen syksyn säätä kuin säätä.

Pitkästä aikaa heräsi hirmuinen himo omenaan. Olen itse allerginen kaupan omenoille, eli todennäköisesti säilöntäaineille, mutta omien porukoiden omenapuiden antimista saan nauttia ilman allergialääkkeitä. Nyt on kaiken lisäksi tullut paljon hyviä omenoita ja niitä myös menee päivässä 4-8 kpl. Mitä herkkua näistä keksisi omenapaistoksen ja -piirakan lisäksi?

Nyt kun taas kampanjoidaan jätteetöntä syyskuuta, on hyvä aloittaa kokeilemaan satokautemme tuotteita uusilla resepteillä. Hevien eri satokausina on hyvä panostaa nimenomaisiin herkkuihin, koska tällöin ne tulevat läheltä tai kaukaa suuremmalla sadolla ja tuotteet harvemmin pakataan muoviin. Valitsen aina kaupasta sadon pakkaamattomia vihanneksia ja hedelmiä. Kaikenlisäksi satokausituotteet ovat halvimmillaan! Mitä siis kokkaisimme pienemmällä jätemäärällä?


Oma lemppariaamupala on ehdottomasti puuro. Puurohiutaleita niin luomuna kuin norminakin saa suurissa paperipakkauksissa ja pohjaan ei tarvitse kaveriksi kuin vettä. Mutta miten maustaa herkkupuuro ilman turhaa jätemäärää? Helppoa, vastaus on satokausituotteilla!

Tästä syntyikin uusi syksyn herkkuni omena-siirappi puuro. Niin maukas ja täyttävä ja jokaisella lusikallisella ei voi muuta kuin uppoutua enemmän syksyn ihanaan viileyteen. Tämä resepti sopii myös omena-allergikoille, jotka eivät voi syödä vain paljasta omenaa.

Käy siis vierailulla torilla tai lähiomenapuussa ja kokeilemaan!



SYKSYINEN OMENA-SIIRAPPI PUURO {V, G}

2 pientä omenaa tai
1/2 isoa omenaa
0,5 dl kaurahiutaleita (gluteenittomia)
1 dl vettä
1 rkl kanelia
1 tl kardemummaa
2 rkl vaahterasiirappia
2 rkl siemeniä
0,5 dl kauramaitoa (itsetekemää tai kaupan)

Oman maun mukaan maapähkinävoita sekaan tekee puurosta proteiinipitoisemman.

1. Pilko omenat ohuiksi siivuiksi kattilaan. Lisää tilkka vettä pohjalle. Laita mukaan puolet kanelista.
2. Anna kiehua hiljalleen, kunnes omenat ovat pehmeitä ja vesi on aikalailla haihtunut (n. 5 min). Hämmentele välillä.
3. Lisää mukaan loput aineet ja hiljennä hellaa.
4. Anna roplotella hetki hilajisella, kunnes puuro on samettisen tasaista. Hämmentele välillä.

Tarjoile viileän kauramaidon kanssa viltin alla katsellen ikkunasta ulos. 


Ihanaa syyskuuta. 

Kommentit

Suositut tekstit