SÄÄSTÄ VETTÄ 💧


Veden kulutus on aina ollu tiedostettavissa omassa arjessamme. Nyt kun muutimme asuntoon, jossa maksamme omasta vedenkulutuksesta käytön mukaan, on tullut ajatelleeksi säästää vedessä vielä enemmän, niin taloudellisesti kuin ympäristöä ajatellen.

Olen huomannut, miten ihmeellisen paljon käytämme vettä pienissäkin asioissa. Vaikka meillä pohjoismaissa kaikki vesi on puhdasta ja sitä on riittämiin, ei se tarkoita, että voimme tuhlata vettä. Nauroin jo ajatukselle, että huolehdimme vedenkulutuksesta, mutta huuhtelemme vessamme juomavedelle, toisin kuin monissa monissa maissa. Tosin, jos pönttövetemme olisi suodattamatonta, puhtaanapito olisi äärimmäisen vaikeaa.



KEITTIÖ :

Pese astiat astianpesukoneessa. Nykyajan astianpesukoneet ovat melkein kaikki energiaa ja vettä säästäviä ja tätä voi myös säädellä valitsemallaan ohjelmalla. Astianpesukone kuluttaa vähemmän vettä kuin käsin tiskaaminen. Muista pestä vain täysiä koneellisia ja ladata pesukone fiksusti ja tilaa säästäen. Samalla välttyy päivittäiseltä pesukoneen tyhjennykseltä.

Tiskaa seisovalla vedellä. Tästä ovat varmasti jo monet kuulleet koko ikänsä. Käsintiskattavat astiat tulee pestä altaassa seisovalla vedellä eikä valuvalla. Tiskaa moska pois ja huuhtele sen jälkeen astiat nopeasti veden alla. Astioiden välitön tiskaus tai liotus vähentää vielä ennestään vedenkulutusta.

Käytä samaa vesipulloa tai -lasia. Meidän tulee juoda päivässä ainakin 2 litraa vettä. Monilla on tapana ottaa lasiin vettä, hörpätä ja kaataa loppuvesi pois. Päivän seisovalle vedelle ei tapahdu vielä mitään, joten tämä ylijäämä vesi on täysin juotavaa vielä myöhemminkin. Käytä siis päivän / päivien aikana samaa vesipulloa tai -lasia, jonka täytät aina uudestaan mukaan lukien jo seisoneen veden. Säästetty vesilasi muistuttaa myös juomaan vettä enemmän, jos se odottelee käyttäjäänsä pöydällä valmiina.

Nauti samasta astiasta. Yleensä astiat likaantuvat käytössä sen verran, että ne tulee laitettua suoraan pesuun. Jos silti ruokailussasi astiasi eivät ole likaantuneet sen koommin, voit jättää ne odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Näitä ovat esimerkiksi leipälautaset ja kahvikupit. Itse laitan tilkan vettä kahvikupin pohjalle ja juon siitä seuraavankin mukillisen. Tällä säästytään myös tistkikoneen kokoaikaiselta täytöltä.

Pese kasvikset padassa. Kasviksia, hedelmiä, juureksia on aivan turha pestä juoksevan veden alla. Parempi vaihtoehto on käyttää pesuun jonkinlaista vatia kuten esimerkiksi pataa tai kattilaa. Tämä multaperunoidenkin vesi kelpaa vallan mainiosti kukille.

Säästä käytetty vesi kasveille. Kaikki mahdollinen vesi, millä on huuhdeltu, pesty tai liotettu (en puhu likaisesta vedestä kuten rasvasta) kelpaa huonekasveille ja puutarhaan. Jopa keitetty vesi hieman jäähtyneenä on mainiota ravinnetta. Pidä kastelukannua keittiössä ja kaada käytetty vesi sinne odottelemaan kastelupäivää.

Kylmä vesi. Kaikki hanat eivät anna välittömästi juotavaksi kelpaavaa kylmää vettä. Turha on myöskään tehdä sitä virhettä, että valuttaa että hukkaan niin kauan, kun kylmää vettä tulee. Valuta vesi suoraan kastelukannuun tai liotettavalle astialle tai lisää ensimmäiseen vesiannokseen jääpaloja. Huomioi, että kylmä vesi ei ole keholle parhain, koska siihen tarvitaan paljon energiaa lämmittämiseen. Kylmän veden nauttimisesta pääset juoksemaan yhä useammin vessassa, koska keho ei jaksa lämmittää moista.

Lämmin vesi. Kylmä vesi on silti parempi vaihtoehto monissa tapauksissa. Veden lämmittäminen kuluttaa paljon energiaa ja sen voi lämmittää monella muullakin tavalla. Hanasta tuleva kuuma vesi on muutenkin bakteeripitoisempaa kuin esimerkiksi keitetty vesi. Kuumaa vettäkään siis on turha odotella hanasta, koska hellalla lämmittäminen ei vie sen kauempaa aikaa.



KYLPYHUONE :

Lyhennä suihkuaikaasi. Suihkussa on ihanaa, mutta kun maksat kuluttamastasi vedestä, suihkut lyhenevät jo sen ansiosta. Silti tuttuja niksejä suihkuun ovat hanan sulkeminen, kun ei huuhtele. Eli shamppoon ja hoitoaineen, sekä myös suihkusaippuan annostelussa kannattaa sulkea hana. Paras vinkki pitkään aikaan oli se, että laita suihkutaustallesi soimaan kappale (noin 3 min), jonka aikana tulet käymään suihkussa. Viimeisen kertosäkeen aikana tiedät jo, että kohta pitää sulkea suihku. Minuutissa vettä kuluu suihkussa jo noin 15 litraa. Siinä on viikon juotava vesimäärä.

Hammasharjamuki kaveriksi. Monilla on edelleen tapana pestä hampaat juoksevan veden alla. Miksi? Tässäkin ajassa vettä kuluu jopa 2 litraa. Jos hanan sulkeminen on hankalaa purskutellessa juoksevan veden alla, hammasharjamuki on loistava kaveri. Mukiin mahtuu 2-3 dl vettä. Sen enempää ei tarvitsekaan tuhlata suun purskutteluun.

Suihkuvesi talteen. Suihkulla menee aina pieni hetki lämmetä mukavaksi hanan aukastessa. Tässäkin saattaa kulua pari litraa vettä hukkaan. Säilytä suihkun lähellä ämpäriä, jonne voit kerätä talteen hukkaan menevän suihkuveden. Tällä voit huuhdella lattiat, kastella kukat, huuhdella vessanpöntön tai käyttää muuhun pesuun. Puhdasta vettähän se on.

Suosi suihkua. Amme ja kuuma kylpy kuulostavat monesti houkuttelevalta, mutta yksi kylpy kuluttaa jopa 150-200 litraa vettä. Toki suihkussa löträäminen vaihtoehtona on se ja sama.

Pumppaa pienemmällä. Pöntöissä on mitä yleisimmin kaksi pumppausnappulaa. Toisesta kuluu 2-3l vettä ja toisesta 4-6l. Kummanko määrän sinä haluat valuttaa puhdasta juomavettä vessastasi alas?

Viileät suihkut. Kylmä vesi maksaa aina vähemmän ja on suositeltavampaa iholle ja hiuksille. Huuhtele itsesi viimeistään viimeiseksi niin viileällä suihkulla kuin raaskit. Voin sanoa että keho nauttii ja raikastuu tästä liikkeestä. Tässä ei säästetä vain vettä, vaan myös energiaa, jota tarvitaan veden lämmittämiseen.

Vaihda suutin. On olemassa myös hanoja, jotka säästävät vedenkulutuksessa jopa 40% (IKEA on hyvä esimerkki). Stantardi-suuttimia löytyy jos minkälaista. IKEA-suuttimissa ja hanoissa vesi tulee samalla paineella, mutta poresuuttimien ansiosta säästää huikeasti vettä.

Pienemmällä paineella. Paineesta puheenollen, hanan ei tarvitse olla täysillä. Kastut pienemmälläkin paineella.

Korjaa vuodot. Pienikin turha vuoto hanassa tai suuttimessa voi vaikuttaa mojovastikin vesilaskuun. Korjaa siis vuodot heti huomatessasi ne.

Uudista pesukone. Ihan vain siksi, että melkein kaikki uudet pesukoneet ovat A+++ energiansäästöluokaa ja kuluttavat suunnilleen vain 60 litraa koneellista kohti. Vanhat pesukoneet käyttävät vettä jopa 120-130l. Huomioidaan, että pestään vain täysiä koneellisia, eikö vain?





Kommentit

Suositut tekstit