(MELKEIN) JÄTTEETÖN KYLPYHUONE


Miltä sinun kylpyhuoneesi näyttää? Kuluuko aamu- ja iltarutiineihisi kosolti aikaa kaikkien tuotteiden takia? Kylpyhuone on kodin kulutussyöppöjä, koska tarvitsemme paljon aineita A. näyttääksemme tältä ja B. pysyäksemme puhtaana. Mitä kaikkia ihminen oikeasti tarvitsee itsensä hoitamiseen?
Jo vuosia on luettu läppää siitä, miten miehet herää, suihkauttaa deodoranttia kainaloon, sukii tukkaansa ja on vaatteita vaille valmis lähtemään. Toisin kuin naiset, jotka tuhraavat tunnin itseensä kaikkien tököttien ja vaiheiden kautta. Näin saattaa ollakin, mutta mitä jos naisenakin emme tarvitsisi niin paljoa kemiaakelja ja tuotteita näyttääksemme ja tuoksuaksemme ihanalta?

Mitä sitten omaan kylpyhuoneeseeni kuuluu? Olen pikku hiljaa yrittänyt luopua muovista ja turhista töhnistä, jotka loppujen lopuksi ovat pelkkää mainontaa. Hiuslakka, kynsilakka, 20 eri purnukkaa ihon ja hiustenhoitoon, kasvojenpuhdistusaineet, kasvovedet yms. ovat näinä päivänä itselleni tarpeettomia. Muovista luopuessa olen samalla saanut yksinkertaistettua hoitorutiinini erittäinkin simppeliksi. Olen säästänyt paljon rahaa ja aikaa, kun en ole ostanut enää kosmetiikka ja puhdistustuotteita joka kuukausi.

Iho ja hiukset ovat neroja, voin vain sanoa. Kukaan ei oikeasti tarvitse kaikkea sitä hömpötystä ihoonsa tai hiuksiinsa, kuin mitä televisiossa mainostetaan. Mahdollisimman vähäinen ärsyttäminen helpottaa oman kehon toimimista. Mitä vähemmän tuotteita käyttää oman kauneutensa hoidossaan, sitä paremmin kehosi, ihosi ja hiuksesi voi.


Ihon pesu ja sheivaus. Iho ei oikeasti tarvitsisi minkäänlaisia tuoksuja ja shampoita, koska suihkussa ei kannattaisi pestä pois kehon tuottamia hyviä rasvoja, mitä ihollamme on. Mutta kun teen työtä, missä tulee päivittäin hikoiltua, haluan saada hajun ja hien pois, jottei iho ala oireilemaan liasta. Käytän saippuapalaa kriittisten paikkojen pesemiseen, mutta jätän muut alueet rauhaan. 
Sheivauksessa käytän Dick Johnsonilta ostettua rosterista höylää. Paras ostokseni koskaan. Mukana tuli 10 terää, joista olen 3 vuoden aikana joutunut vaihtamaan kaksi kertaa. Metalliset terät voi heittää tylsyneenä metallinkierrätykseen. 

 


Hiukset. Hiustyyppini on sen verran kummallinen, etten ole vielä löytänyt no-poo tai palasaippuan avulla itselleni sopivaa vaihtoehtoa. Hiukseni ovat kuivat, mutta liian kosteutettuna ne muuttuvat ällöttäväksi, koska hius imee kaiken. Siksi käytän vielä muovipulloissa ostettua shampoota sekä hoitoainetta. Natural World tuotteet ovat luonnon kosmetiikkaa ja myydää 500 ml pulloissa. Pesen hiukseni kaksi kertaa viikossa, joten shampoota ja varsinkaan hoitoainetta ei kulu paljoa. Käytän shampoota päänahkani sekä hiustyven pesemiseen, enkä kuivata sillä kuivia latvojani. Latvoihin taasen pistän hoitoainetta, mutta sitä en tuhlaa koko hiuspituuteen. Yksi shampoopullo kestää n. 3-4 kuukautta. Lisäksi se on hyvinkin edullista.

Silloin tällöin laitan lisäkosteutusta latvoihini ja tässä toimii perinteinen kookosöljy. Öljyä ei tarvitse todellakaan paljoa latvoihin, jottei tukasta tule rasvaisen näköinen. Rosmariini öljy mukana edistää hiusten kasvua ja tuoksuu hyvältä.

Silloin, kun tukka alkaa näyttää vähän ällölle, muttei suihkulle ole aika, käytän kuivashampoona maissitärkkelystä. Tämä toimii vaaleille hiuksille ja tummille voi lisätä sopivan määrän tummaa kaakaojauhetta. Toimii ja pelastaa kakkatukkapäivän tai kaksi.

Hiusten ykköshoito on harjaaminen. Ja oikealla harjalla. Muoviharjat ovat väärä valinta siinä, koska ne tutkitusti ohentavat ja harventavat hiuksia. Oikeanlaiseksi harjaksi kannattaa valita luonnonpuinen ja luonnonkumia sisältävä harja, mikä käy omalle hiuslaadulle. Oma harjani on tarkoitettu pitkille kiharille hiuksille. Tämä pitkä piikkinen malli ei revi hiuksiani, koska hius tuppaa kiertymään piikin ympärille. Harja on ostettu Tek-nettimyymälästä ja voi sanoa, että heillä myydään parhaat harjat jokaiselle päälle. Aikomuksena on vielä hankkia mukana kulkeva kampa.


Kasvot ja meikinpoisto. Kaksi asiaa: vesi ja kookosöljy. Iho voi parhaiten, kun sitä ei rasita liikaa. Aamulla huuhtelen kasvoni kylmällä vedellä ja illalla pesen meikkini (jos tarpeellista) kookosöjyllä. Oletko kokeillut? Lue parhaasta meikinpoisto taktiikasta täältä.


Kainalot ja naistenhygienia. Niinkuin jo aiemmin mainitsin, hikoilen paljon töissä sekä myös urheilussa. Haisevat kainalot kuuluvat asiaan, mutta sosiaalisissa tilanteissa se ei ole mukavaa. Kaupan deodorantit sisältävät paljon kemikaaleja ja alumiineja, jotka ovat kaikin puolin haitallisia keholle. Antiperspirantin aiheuttama kalvo estää luonnollisten kuona-aineiden ulospääsyn kainalosta. Voi käydä lukemassa haittavaikutuksista ja kotitekoisesta deodorantista täältä

Kainaloihini käytän tätä omatekoista deodoranttia, mikä on yllättävän hyvin toiminut tällaiselta hikoilevalta possulta. Urheillessa ja kotipäivinä en käytä mitään, jotta kainalot saavat olla mitä haluavat. 

Kuukautispäiviin käytän edellisen postauksen hehkuttamana kuukuppia, mistä voit myös lukea täältä


Suuhygienia. Tämä on vaikea asia elää muovittomasti, koska suuhygienia ja se yksi tärkeimmistä. Onneksi kaupoistamme löytyy yhä vain enemmän bambu hammasharjoja, jotka ovat biohajoavia harjasta lukuunottamatta. Vielä kun Suomeen rantautuisi muoviton hammastahna tuubi, I would be so happy. Itse nautin enemmän hampaiden pesusta perinteisellä harjalla kuin sähköhammasharjalla. Harjoja saa eri värisiä ja niitä saa ainakin Prismoista.


Kynnet ja muu. Kylppärikaapista täytyy aina löytyä kynsisakset (mitkä toimivat multifunctional saksina koko taloudessa) sekä pinsetit. Tätä kaksikkoa ei onneksi ole hankala löytää muovittomana. Kertakäyttöiset kynsiviilat taas vaihtuivat yhteen lasiseen kynsiviilaan, joka on pestävä ja kestää niin kauan, kuin se päsähtää rikki. Suosittelen sijoittamaan tällaiseen. Muita kynsien hoitoon ei tarvitsekaan, jos haluaa terveet ja luonnolliset kynnet. 


TallennaTallennaTallennaTallenna

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit