DIY PYYKINPESUAINE


Jos jossakin kodin siivoustuotteissa on luonnolle haitallisia aineita, niin pyykinpesuaineet. Sanotaan, että nestemäisissä on vielä enemmän kemikaaleja kuin jauhemaisissa. Silti jokaisessa pyykinpesupakkauksessa on varoitusmerkintöjä myrkyllisistä ja luonnolle haitallisista aineista. Pakkauksesta löytyy myös varoituslause: "Pyykkipulverin määrän lisääminen ei vaikuta pyykin puhtauteen vaan on yhä haitallisempi ympäristölle." Ei vaikuta hyvältä? Pyykkiä pestään kumminkin viikottain, joillakin jopa päivittäin. Montako muoviputelia tähänkin menee vuodessa maassamme?

Mikä pyykinpesussa on itselleni miellyttävintä? Meillä pestään pyykkiä kerran viikossa. Blogin kirjoittaminen ja pyykkääminen käyvät rinnatusten meidän sunnuntaina. Koneellisia tulee kaksi tai kolme, riippuen pestäänkö myös lakanoita. Pyykkääminen meillä on siis erittäin miellyttävää ja vaivatonta, varsinkin kun taloudessamme asuu vain kaksi. 
Mitä sitten toivon pyykiltäni? Varmaan jokainen on sanonut joskus ääneen, että puhtaat lakanat tuoksuvat ihanalta. Itse vaihdoin pyykinpesuaineemme kemikaalittomampaan Erisaniin, mutta tästä pesuaineesta puuttui sitten kemikaalien vähyyden vuoksi myös tuoksu. Lisäsin pyykkiin aina eteeristä öljyä, jotta saisimme jonkulaisen tuoksun puhtaasta pyykistä. Silti kemikaalien määrä häiritsi.


Nyt sain siis mahdollisuuden pitkän tutkinnan jälkeen kokeilla omatekoista pyykinpesuainetta. Netti on täynnä erilaisia pyykkipulveri/-neste reseptejä, ja halusin kerrankin kokeilla jotain, johon raaka-aineiden etsintä olisi helppoa. Kriteeninäni oli, että jauhe ei sisällä booraxia (valkaisevaa luonnollista ainetta, mikä valmistetaan sienestä) ja se tuoksuisi joltain. Pinterestiä selaillessa löysin itselleni sopivan reseptin, jossa yhdistyisi reseptin helppous sekä tuoksu.

Tuolla nyt pyykit jyllää uudella pesuaineella, johon ei kuulu vaarallisia kemikaaleja ja pyykit tuoksuvat vihreältä teeltä (tällä kertaa). Tämä pyykkipulveri sisältää vain kolmea eri ainesosaa ja aikaa menikö noin 5 minuuttia valmistukseen. Hinnasta jos puhutaan, tämä resepti vie helposti voiton, koska raaka-aineet eivät maksa nimeksikään.


Ruokasooda. Sooda toimii pyykinpesussa niin raikastajana, huuhteluaineena kuin tahranpoistajana. Ruokasooda puhdistaa pyykin lisäksi myös pesukonetta. Ruokasooda poistaa hajuja ja näin raikastaa tuoksahtaviakin vaatteita. Pyykit tuntuvat puhtailta ja hätätahranpoistoon suositellaankin ruokasoodan ja veden yhdistelmää. Luonnollinen ihme kaikkeen siivoukseen!

Pesusooda. Tämä sooda on eriasia kuin ruokasooda. Pesusooda on nimensämukaisesti tarkoitettu pesemiseen. Tämäkin luonnollinen pesuaine on mainio niin pyykinpesussa kuin veden pehmentämisessä, vaikka meillä Suomessa onkin aikalailla pehmeää vettä kaikkialla. Pesusooda käy myös kankaiden värjäyksessä fiksatiivina. 

Marseille-saippua. Tämä saippua on luonnonmukaisimmista pesuaineista parasta. Sitä saa eri tuoksuissa pakkauksetta ja puhdistus soveltuu niin pyykille kuin esimerkiksi nahkalle. Marseille-saippua on hellävarainen, joten se käy herkemmällekin pyykille, että iholle. Jos allergiaa ilmenee, puhdas Marseille-saippua on apu siihenkin.

HUOM! Tätä pyykinpesuainetta suositellaan käytettävän vain samanvärisillä pyykeillä. Jos jokin kangas päästää väriä, tämä pesuaine on hyvä värjäämään muutkin. Pese siis vain samanväristen pyykkien kanssa. (Meidän vaatetusväri kun on raikas musta ja valkoinen.) Ei myöskään sovellu herkimmille kankaille kuten esimerkiksi silkille.


DIY PYYKKIPULVERI

100 g luonnonsaippuaa (esim. Marseille)
Voit valita tähän markkinoilta tai kaupoista hajuaistiasi hivelevän tuoksun. Itse valitsin vihreän teen.
150 g ruokasoodaa
150 g pesusoodaa

1. Raasta saippua joko raastimella tai kodinkoneella.
2. Sekoita kaikki keskenään purnukkaan.

Vinkki:
Koita etsiä tuotteet muovitta ja pakkauksetta, niin pyykkipulverille saa paljon enemmän arvoa!

Jos haluaa vaatteista pinttyneen hajun pois, suosittelen käyttämään huuhteluaineen sijasta väkiviinaetikkaa. + + +






Kommentit

  1. Hei! Kiitos hyvistä vinkeistä! Mistä hankit Marseille saippuan? Jään varmasti odottamaan uusia postauksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Anteeksi vastauksen kestosta, mutta Marseillea saa monestakin paikasta ja varsinkin ekokaupoista. Meillä Kuopiossa on kesäisin saippuamyyjiä torilla ja heiltä olen itse ostanut!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit