10 VINKKIÄ KAUNIISIIN HIUKSIIN

Nyt puhutaan hiuksista. Elämäni aikana hiukset ovat olleet blondit ja brunetet, lyhyet ja pitkät, suorat ja kiharat. Kaiken tämän aikana hiukseni ovat ohentuneet ja kasvaneet takaisin, olleet rasvaisen näköiset ja välillä kuin hattaraa. Yksinkertaista elämää tavoitellen päätin luopua myös turhasta stressaamisesta hiusteni suhteen. Nykyään ne ovat luonnollisen kiharat, pituutta kasvavat, oman väriset ja ihanat. En ole varmaan koskaan ennen rakastanut hiuksiani niin paljon kuin nykyään, nyt kun olen lopettanut kaiken käytön, mikä voisi vahingoittaa hiuksiani. 

Haluaisitko sinäkin parantaa hiuslaatuasi tai vain päästä eroon pahan hiuspäivän stressistä? Kun antaa hiustensa olla luonnonkauniina, hiuslaatusikin kiittää ja antaa sinulle joka päivä hyvän hiuspäivän. Tässä 10 luonnonmukaista, minimalismista ja edullista vinkkiä luonnonkauniiseen kuontaloon.


1. Lopeta lämpötuotteet. Ensimmäisenä haluan painottaa, että hiusten jokapäiväinen kihartaminen ja suoristaminen vahingoittaa hiustasi enemmän kuin luuletkaan. Lukioaikoinani minulla oli poikatukka, jota suoristin joka päivä, koska minulla on luonnonkihara tukka. Tämän vuoksi hiukseni oheni varmasti puolella. Hiukseni oli ohutta ja katkeilevaa. Nykyään kun olen jättänyt päivittäiset suoristamisen, hiukseni ovat vahvat ja kauniin kiharat. Kaikki kuumentaminen polttaa hienon hienoista hiuksista joka kerrolla lisää kerrosta. Vaikkakin nykyään myydään mitä parhaimpia keraamisia hiustemuotoilutuotteita, on silti hyvä pitää päiviä, jolloin hiukset saavat vain olla. Myös hiustenkuivaajan sijaan suosittelen antaa hiusten kuivua omassa ajassaan. On osa hidasta elämistä, että osaa ajoittaa suihkussa käyntinsä niin, että hiukset saavat oman aikansa kuivua rauhassa, vaikka siihen menisi kolmekin tuntia.


2. Trimmaaminen. Varsinkin, jos kasvattaa hiuksia, tämä on erittäin ironista. Mutta hiuksia tulee leikkuuttaa ainakin kaksi kertaa vuodessa. Monet, joilla on kampaus kuten polkkatukka, tekevät tätä jopa parin kuukauden välein. Itse kasvatan tukkaani ja leikkuutan äidilläni hiukseni kolmen kuukauden välein (on muuten hyvää rahasnsäästöä leikkuuttaa tuttavalla). Kun hiuksista leikkaa "kuolleen" hiuksen pois, kaksihaaraiset eivät pääse haarautumaan pidemmälle latvaan. Kaksihaaraisia voi itsekin leikellä pyöräyttämällä tukkaa sormen ympärille. Hiusten muotoonleikkaaminen on juuri niitä pieniä iloja, mihin kannattaakin satsata, koska kaunis tukka on osa hyvää elämää.


3. Harjaaminen. Ykkösasia varsinkin pitkissä hiuksissa on kunnon harja. Eikä mikä tahansa harja, vaan luonnonpuusta tety harja. Monet ovat innostuneet Tangle Teesereistä, mutta oman kokemuksen mukaan se ohentaa hiuksia. Muovinen harjas sai oman tukkani sähköistymään ja hiuksia lähti päivässä varmaan kolminkertainen määrä. Suosittelen hankkimaan kerralla hyvän harjan, joka on tarkoitettu juuri sinun hiuksillesi. Oma harjani on suunnattu kiharille pitkille hiuksille ja ostiin sen Tek-nettimyymälästä.
Ai miksikö pitää harjata? Päänahassa on paljon hiuksia hiveleviä rasvoja, jotka lähtevät liikkeelle tukan harjauksen aikana. Ihon oma öljy hoitaa hiuksia, ja harjaaminen stimuloi päänahkaa ja hiusnystyröitä. Tämä auttaa samalla kasvattamaan terveen ja pitkän kuontalon. Harjaaminen myös estää hiuksiin syntymästä takkuja, joiden nyhtäminen kuluttaa hiusta ja päänahkaa.

4. Jätä turhat hiustenhoitotuotteet. Ennen kaapissani oli kaikki mahdollinen: hiuslakka, shampoo, hoitoaine, syväkosteuttava hoitoaine, lämpösuoja, kuivashampoo spray, muotoiluvaahto ja suolasuihke. Nykyään ilman useaampia näistä tuotteista, hiukseni voivat jopa paremmin. Paljon paremmin. Mitäkö kaapistani nyt löytyy? Shampoo tai shampoopala, hoitoaine ja kookosöljyä. Shampoo puhdistaa, hoitoaine kosteuttaa, kookosöljy syväkosteuttaa (tätä kuiva tukka kaipaa). Jos haluat vielä kirkastaa tukkaasi, huuhtele ne suihkun jälkeen omenaviinietikalla. Jos taasen hiukset eivät meinaa pysyä kampauksessaan, kiehauta 1 dl vettä ja sekoita mukaan 1 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Sprayaa tämä kampaukseen. Kyllä pysyy! Ja ilman jätettä ja otsoonikerroksen tuhoamista.



5. Pidennä pesuväliä. Yleensä ne ihmiset ketkä pesevät joka päivä hiuksensa mainitsevat, että pakko pestä joka päivä, koska hiukset rasvoittuvat. Tämä on noidankehä. Jos joskus kokeilet olla kaksi kolmekin päivää pesemättä hiuksiasi, huomaat tulevilla kerroilla, että hiuksesi eivät rasvoitukaan enää niin nopeasti. Jos liimaletti silti ällöttää, suosittelen kokeilemaan kuivashampoota. Itse käytän kuivashampoona maissitärkkelystä. Se toimii vaaleisiin hiuksiin. Voit aina tummentaa väriä lisäämällä joukkoon leivontakaakaota.
Päänahka erittää hyvälaatuista rasvaa, talia. Tämä juuri saa hiuksesi näyttämään likaiselta, mutta sillä on merkityskin. Tali suojaa päänahkaa ja samalla kosteuttaa hiuksia. Eli oma kehosi tuottaa hiustenhoitoainetta! Älä siis pese tätä ihanuutta joka päivä pois. Liika peseminen vain oikeastaan lisää talin määrää. "Bad hair, don't care."
Monet taas toimivat no poo-tavoin. Eli "no shampoo"-tekniikkaa. Hiukset pestään pelkällä kuumalla vedellä. Itse kokeilin, mutta se ei toiminut omille hiukselleni. Sopiiko se sinulle?



6. Suojaa. Suomen ihanassa neljässä vuodenajassa on myös hiuksille vahingollisia ilmoja. Talvisin kylmä sähköistyttää ja kuivattaa hiuksia. Ei sitä turhaan kehoteta pitämään pipoa pakkasella. Pipo suojaa päänahkaa kuivumiselta. Miten taasen latvat olisi hyvä suojata? Itse tykkään pipopäänä letittää hiukseni. Tiivis kampaus suojaa hiuskerroksia.
Samoten hiukset tulee suojata auringolta. Aurinko vaalentaa eli toisin sanoen polttaa hiuksia. Aurinkoisimpina päivinä suosittelen käyttämään huivia tai hattua hiusten suojaksi. Eipähän päänahkakaan pala.
Suojaamiseen kuuluu myös nukkuminen. Itse letitän jokaiseksi yöksi tukkani, koska aamulla näky on muuten jäätävä. Letti suojaa hiuksia hankautumiselta lakanoihin. Samalla hiukset eivät pääse taittumaan painavan pään alla. Antaa hiustenkin levätä.

7. Lopeta värjääminen. Värjääminen on pahinta myrkkyä hiuksille. On olemassa ekologisiakin hennaväri vaihtoehtoja, mutta nämäkin sisältävät myrkkyä. Nimenomaan se, miten kauan väri pysyy hiuksissa, kertoo tuotteesta. Kun värjäät hiuksesi, tunne on pehmeä ja huollettu. Parin viikon päästä ilmestyy tyvikasvu ja hiukset pitää värjätä uudestaan. Muuten hiuslaatu muuttuu hampuksi ja karheaksi. Itse en ole värjännyt enää pariin vuoteen ja olen vannonut, etten enää koskaan värjää. Värjäyksen kemikaalit haurastuttavat joka kerta hiuspohjaa, eikä hius kerkeä uusiutumaan tarpeeksi nopeasti värjäysten välillä. Jos haluat luonnollisesti värjätä hiuksiasi, kokeile luonnonmukaisia värejä, kuten esimerkiksi punajuurta. Muista silti, että hiiren harmaa tai maantieharmaa on aina suomalainen väri. Ja se on kaunis.


8. Käytä luonnonkosmetiikkaa. Sitä on helpompi löytää kuin uskotkaan. Jokaisesta hyvin varustetusta liikkeestä ja kaupasta löytyy luonnonkosmetiikka shampoita ja hoitoaineita. Nämä eivät sisällä sulfaatteja, parabeeneja tai muita, mitkä voisivat huonontaa hiustesi vointia. Vaikka hiustuotemainokset lupailevatkin lisää volyymiä, kiiltoa ja vahvuutta hiuksillesi, kannattaa luottaa mielummin luonnollisiin keinoihin. Oikeat hoitoaineet saattavat löytyä jopa kaapistasi. Kokeile kosteutukseen hiustyypille sopivaa öljyä. Tee kananmunasta ja hunajasta itsellesi hiusnaamio. Käytä mielikuvitustasi, sillä siinä säästää myös rahaa.

9. Syväkosteutus. Etenkin minun hiukset tarvitsevat silloin tällöin syväkosteutusta. Tämän voi tehdä juuri sinä vapaailtanasi, kun halaut hyggeillä. Tee hiusnaamio tai kostuta hiuksesi öljyllä ja anna vaikuttaa ainakin tunnin verran. Pese sitten naamio pois. Syväkosteutus ravitsee hiusta sisältäpäin ja antaa kiiltoa. Öljyjä ei kannata pelätä, vaikka hiuspohja olisikin helposti rasvoittuva.


10. Hiusystävälliset kampaukset. Yksinkertaiseen elämään totuttelussa olen huomannut, että helpoimmat ja yksinkertaisimmat kampaukset ovat aina niitä kauniimpia ja tyylikkäämpiä. Itse olen hyvinkin klassinen maultani ja pompumalla hutaistu niskanuttura on nappivalinta suorien housujen ja paitapuseron kanssa. Oma hiuslaatu tulee vain hyväksyä ja tehdä kampauksia sen mukaan.
Hiysystävällisissä kampauksissa kannattaa miettiä myös oikeanlaista varustusta. Mummopinnit, hiusklipsu ja trikookankaasta tehdyt kuminauhattomat pompulat kuuluvat omaan valikoimaani. Näillä saan tehtyä kaiken mitä tarvitsen. Lakkaa ei aina välttämättä tarvitse, jos on tarpeeksi pinnejä. Ihastu siis yksinkertaiseen!

Hyviä hiuspäiviä!

Kommentit

Suositut tekstit