10 HELPPOA RAHANSÄÄSTÖ VINKKIÄ

Onko sinulla aikomus säästää rahaa, mutta tuloja ei ole tarpeeksi konkreettisiin tekoihin? Helppoon ja vaivattomaan rahansäästämiseen on monia erilaisia keinoja, joista sinun pitää vain valita itsellesi sopiva. Näillä konsteilla saat rahaa säästöön huomattavia määriä huomaamattomasti.



1. Käteisellä maksaminen. Yleensä kaikki ostokset tulee maksettua kortilla, koska se on helppoa ja nopeaa. Nykyään pienetkin ostokset on helppoa maksaa lähimaksulla. Pinkoodeja muita ei tarvitse aina naputella. Kortilla maksaessa on hankala seurata tuhlaamistansa. Tuntuu, kuin rahaa ei menisi ollenkaan, mutta tällöin yrittää kaikin tavoin myöskin välttää pankkitilinsä katsomista. Kokeile käteistä. Kun nostat silloin tällöin 20 euroa tililtäsi, kynnys ostamiseen kasvaa ja näin myös näät konkreettisesti, minne rahasi pistät. Näin sinun on myös helppo miettiä budjettiasi. Jos sinulla on vain 20 euroa taskussa, et voi ylittää sitä määrää.


2. Possupankki tai "femmapurkki". Parhaita tapoja säästää rahaa konkreettisesti on laittaa ne säilöön. Monet omistavat säästötilin, mutta opiskelijana tai vähätuloisena se saattaa kauankin pysyä tyhjillään, koska omat menot menevät säästämisen edelle. Se taasen harmittaa, jos säästötililtä joutuu ottamaan rahaa pois. Tähän on helpompikin keino. Itse käytän käteismaksun yhteydessä kaikkein yksinkertaisinta rahansäästö muotoa: possupankkia. Aina kun maksan käteisellä ja saan siitä kolikoita (olkoon 0,05-2,0) laitan ne kotona samantien purnukkaan. Kolikoita kertyy yllättävän paljon pienessä ajassa ja niistä voi kertyä valtavia säästöjä. Purnukan ollessa täysi, vien sen sisällön jonnekin, missä voi tallettaa kolikot ja setelit tilille tai vaihtaa ne isommiksi seteliksi. Kolikot ovat helppoja säästää, koska niiden arvo ei tunnu suurelta. Jos haluaa nostaa rimaa, sijoita kotiisi "femmapurkki". Käteisellä maksaessa vitonenkin alkaa jossain vaiheessa tuntua pieneltä rahalta ja se on helppo laittaa jemmaan. Laske sitten vain siitä montako viitosta tarvitaan sataseen. Saat aikaiseksi huikeita summia aivan tietämättäsi!

3. Seuraa rahanmenoasi. Jos tosissaan haluat säästää rahaa, sinun tulee ensin ottaa selvää, minne rahasi menee. Mene siis rohkeasti pankkitilillesi ja katso, mihinkä raha on mennyt. Tulet nimittäin yllättymään. Omaa tiliä ei koskaan kannata kiertää katsomasta, koska tällöin kiellät virheesi ja tulet jatkamaan samaan malliin jatkossakin. Shokkihoito toimii nimittäin aina. Kirjoita vaikka ylös, minne rahasi on mennyt ja seuraa menojasi vuoden ajan. Alat pian hahmottamaan tilanteissa, missä olisi hyvä säästää.

4. Älä shoppaile tylsyyteen. Monilla on tapana lähteä vain katselemaan vaatteita kauppaan. Tylsyyteen yleensä auttaa se, että saat jotakin materiaa itsellesi. Se tuo hetkeksi hyvän mielen, mutta laantuu aikanaan. Älä siis mene kuluttamaan aikaasi kauppakeskuksiin tai muihin! Monta euroa vierähtää käsistä, koska tylsänä on helpompi ihastua asioihin. Sama koskee nettikauppoja. Ne kannattaa jättää selailematta. Muuten ostoskoriin saattaa kertyä suurikin summa vaatteita tai muita tuotteita, joita et oikeasti tarvitse. Sinulla vain on tylsää. Tämän sijaan keksi jokin harrastus, minkä parissa viettää aikaa ja tee lista, mitä oikeasti tarvtiset. Oikea vaate kyllä tulee tiellesi hetkenä minä hyvänsä.

5. Älä osta ruokaa nälkäisenä. Tämä on pahin. Ruokakauppaan lähtiessä nälkäisenä tekisi mieli ostaa koko kauppa tyhjäksi. Tyhjä vatsa herättää enmmän mielihaluja kaikkeen mahdolliseen. Toisin taas kylläisenä on helppo miettiä ostoksia, joita oikeasti tarvitsee. Tällöin on myös helpompi miettiä, mitä tulee tarvitsemaan. Muista myös varautua tulevaan nälkääsi välipaloilla. Laukussa kannattaa aina kulettaa jonkunlaista snacksia, jottei nälkä kerkeä yltyä hirmuiseksi ennen ruokailua. Nälkäinen ihminen on arvaamaton.

6. Lainaaminen on "coolia". Puuttuuko sinulta jotakin ja juhlat olisivat huomenna? Käytä nyt perhettäsi ja ystäviäsi hyväksi ja kysy heiltä. Esimerkiksi teemajuhliin tulee yleensä hankittua jos minkälaista, mitä ei enää tarvitse juhlien jälkeen. Ystävältä saattaakin löytyä jotain oikein sopivaa! Myös vaatteiden vaihtelu antaa sinulle ja ystävällesi enemmän vaatteita käyttöösi. Itse kysyn aina ensiksi äidiltäni, onko hänellä tarvitsemani tavara. Yleensä jopa on. Aina ei tarvitse ostaaa itselleen, koska kaikkea ei tarvitse omistaa. Tämän vuoksi ystävät ja perhe on! Ja lompakko tykkää. Suosittelen myös kokeilemaan kirjastoa, jos pitää kirjoista.

7. Leikkauta hiukset kotona. Miten paljon saakaan rahaa menemään kuukausittaiseen hiustenleikkuuseen. Varsinkinkin ne, joilla on jokin kampaus. Oletko koskaan miettinyt kotiparturointia? Me löysimme talouteemme 10 eurolla kotiparturin, jolla leikkaan poikaystäväni hiukset. Säästämme monta euroa, kun sipaisen itse sivut pari kertaa kuussa omalla leikkurilla. Samoin äitini leikkaa minun hiukseni. Olen käynyt elämäni aikana parturissa suunnilleen 5 kertaa. ISO säästö kukkarolla. Jos omia taitojansa epäilee, aina voi kysäistä luotettavaa kaveria leikkaamaan. (Avink, avink, ystäväiseni.)

8. Kokkaa kotona. Kyllä. Minäkin tykkään syödä ulkona. Ja monesti ajatus houkuttaa paljon enemmän, jos on ollut pitkä päivä töissä. Mutta jos tajuaa sen rahamäärän, mitä ulkonasyöntiin menee ja paljonko sillä tekisit kotiisi ruokaa. Voi mahoton. Tähänkin on hyvä aina ennakoida kauppareissulla. On hyvä pitää listaa siitä, mitä ruokaa viikon aikana aikoo syödä. Näin on helpompi ennakoida jääkaappiin tarvittavat ainesosat. Ehdotan myös opettelemaan nopeita reseptejä, jottei pelkkä ajatus ruuanlaitosta jo vie sinua lähimpään pizzeriaan. Yhdestä kotitekoisesta ruuasta ruokkii jo monta suuta ja monta päivää, halvalla.


9. Budjetoi. Yleensä kuun alusta miettii rahanmenoansa vaan sen verran, kun on tarve. Esimerkiksi vuokranmaksu. Harvoin tulee mietittyä omia menoja tai ruokaan menevää rahaa. Jos haluaa säästyä tilinsä tuijottamisesta, kannattaa ottaa käyttöön budjettilista. Mitä tähän kuuluu on: asumismenot, (auto), ruoka, omat menot sekä harrastukset. Muut voitkin päätellä, mutta omiin menoihin kuuluu nimenomaan kaikki se, mitä teet omasta mielihalusta. Kahvittelu, shoppailu, leffat, ulkonasyönti ym. Budjetin teossa pitää silti olla rehellinen. Ruokaan menee kuukaudessa noin 100 euroa, jos siis syöt kotona. Ja ruuasta ei saa pihistellä! Jos haluaa pihistellä, niin se otetaan omista menoista. Voit laittaa omaksi menobudjetiksi esimerkiksi 20 €/viikko. Se on jo 80€/kuukausi. Mieti sitä. Itse saan mielihyvää, jos en ole päivässä käyttänyt yhtään rahaa. Kokeile, saatko samat kiksit. Paras niksi ajatella minimalistisesti tulojansa ja menojansa on säilyttää päässä ajatus: 50/20/30. Tämä tarkoittaa, että siitä mitä sinä tienaat 50% saa mennä kuukausittaisiin menoihin, eli juuri niihin asuntoihin ym. 20% menee säästöön ja 30% omiin henkilökohtaisiin menoihin. Tämä helppo ajattelutapa auttaa sinua laskemaan budjettisi miettimättä turhia.

10. Kirjoita ylös. Jokaisen on hyvä tietää, mihin haluaa säästää rahaa ja missä voisi pihistellä. Tärkeintä on se, ettet kituuta itseäsi, vaan käytät rahaa siihen, mikä saa sinut nauttimaan olostasi. Esimerkiksi itse huomasin haluavani käyttää rahaa matkailuun sekä kukkiin. Kukat tuovat minulle iloisen mielen aina kun saan katsoa niitä omassa kodissani. Haluan myös nähdä maailmaa kaikin tavoin ja siksi pyrin tekemään pieniä matkoja silloin tällöin milloin minnenki. Näiden kahden rinnalla mietin taas, missä voisin säästää. Kohteita löytyi paljon. Esimerkiksi ulkona syönnistä pitää tehdä harvinainen herkku. Sitä saa harrastaa silloin, kun siitä haluaa tehdä merkityksellisen. Kokkaan siis mielummin kotona ja juon kahvit kotona. Kahviloihinkin saa menemään niin nopeasti monta euroa huomaamatta. Siispä kynä käteen ja mieti rehellisesti, mihin haluat rahasi menevän ja missä voisit säästää. Tärkeintä on nauttia elämästä rahansäästön rinnalla!

Kommentit

Suositut tekstit