ROSKATON JOULU

Taas on rauhan ja ilon juhla ihan käsillä. Läheisiä muistetaan korteilla ja lahjoilla ja suklaata menee mahdottoman paljon. Varmaankin jokaisessa kodissa tämä kaikki ihanuus halauksia ja yhteistä oloa lukuunottamatta tuottavat valtavasti roskaa. Useimmat paperi- sekä suklaakääreet ovat kierrättämätöntä sekajätettä. Surullista. On myös keinoja, joilla jouluroskaa saa vähennettyä! Tässä muutama vinkki jätteettömään jouluun!


Meidän joulu on aina ollut hyvinkin runsas, varsinkin joululahjoineen. Joka vuosi olen kuullut äidiltäni sanottavan: "Tänä vuonna ei sitten tule paljoa lahjoja", mikä tosin ikinä ei ole pitänyt paikkaansa. Lähivuosina olen silti alkanut ajattelemaan, että miksi niitä lahjoja pitää olla niin paljon? Suurin osa lahjoista on aina ollut pakonomaisesti ostettuja. Kivoja kylläkin, mutta kaikkea sitä määrää ei tarvitse. Päätimme äitini kanssa, että tästä lähtien emme osta perheen kesken turhia lahjoja. Aikuisia kun ollaan, lahjan ei tarvitse enää yllättää ja mielummin annetaan lahja, mitä toinen oikeasti toivoo ja tarvitsee. Jouluun on hyvä säästää omaksi lahjaksi kalliimpia hankintoja. Tänä vuonna EI ole paljoa lahjoja. Kuulostaa keveältä.

Aina silti minulla on ajatusmaailmana ostaa läheisilleni lahjat. Mielummin tuhlaan muutaman euron enemmän kaksi kertaa vuodessa (toinen on syntymäpäivä) toisen ilahduttamiseen kunnolla, kuin ostaa turhaa krääsää. Onneksi meidänkin joulussa jokavuotisista pyjamista sekä suihkusaippuapakkauksista ollaan jo luovuttu. Ja niinkuin clicheisesti sanon kuin sanonkin, joulun tarkoitus ei ole lahjat, vaan yhteinen aika perheen ja ystävien kesken.

En ole vielä montaa joulua kerennyt nyysiä äidiltäni joululahjapaperia, mutta olen silti kerennyt kerran ostaa paperia. Olen joka joulu kammoksunut, miten paljon lahjapaperia tulee. Eikä sitä voi kierrättää. Eli suuri läjä joutuu sekajätteisiin. Oh no.. Joululahjat kumminkin ovat vain sen pienen hetken koristuksissaan. Pakko silti myöntää, että joululahjojen paketointi on yhtä mielipuuhaani ja joulupaperit ovat kauniita.

Minimalistina olen oppinut arvostamaan yksinkertaisia paketteja. Kovin prameita niiden ei tarvitse olla, esteettisiä tosin. Viime vuonna paketoin lahjani sanomalehteen ja lisäsin mukaan kuusen oksan. Voi että tuli kauniita! Voit nähdä taideteokset täältä. Tänä vuonna ajattelin kehittää paketointini roskattomuudessa asteen ylöspäin. Kankaat. Minulla oli jemmassa kaunista kimaltelevaa kangasta. Katsoin Pinterestistä kankaan taittelu ohjeita ja löysin Furoshikin. Furoshiki on japanilainen nerokas lahjanpaketointitekniikka. Jokaisen muotoiselle paketille on omat neuvonsa ja paketeista tulee KAUNIITA!

Löysin myös edelliseltä vuodelta lahjakasseja sekä papereita, jotka käytin paketoimiseen. Nauhana käytän puuvillalankaa. Voin sanoa, että lahjakassit ovat nerokas keksintö. Äidin ja enonkin lahjoissa näkyy aina samainen juuttikassi, mikä vuorottelee taloudesta toiselle. Teipittömiäkin ratkaisuja voi käyttää! Oppii vain taittelemaan oikein paketit.
Minusta on kiva koristaa lahjoja vielä nimikyltillä. Halusin tehdä tänä vuonna kyltit, jotka voin säilöä ensi jouluun. Eikä tähän tarvita, kuin paksumpaa pahvia, tussi sekä nauhaa. Muodon saat itse päättää.
Kierrätetyillä paketointitaktiikoilla säästät luontoa sekä myös paljon rahaa. Lahjat ovat omaperäisiä ja kauniita.




V I N K I T 

Joululahjat:
1. Kysy lahjansaajalta, mitä hän oikeasti toivoo ja haluaa. Näin kumpikin välttyy rahantuhlaamiselta sekä hiljaiselta pettymiseltä. JA turhalta tavaralta.


2. Tapanani on tehdä muutamalle ystävälleni niin sanottu "joulutervehdys". Nämä pienet muistamiset eivät ole suuri asia, mutta haluan aina tehdä jotain pientä. Huom. TEHDÄ. Näihin pikkulahjoihin ei tarvitse tuhlata hikeä ja kyyneliä, ajatus on tärkein. Jos ette silti saa lahjaa olette muutkin silti aina mielessä! 

3. Monien kanssa olemmekin tehneet sopimuksen, että joululahjoja ei hankita. Hirveää olisi alkaa miettimään kaikki ystävät läpi ja keksiä heille lahjat. Rankkaa kukkarolle. Joulun ei pidä olla stressin aikaa. Mielummin lähetän lämpimät suukot niille, joita on hankalampi saada kiinni. Tällä diilillä ei tarvitse stressata omista ystävistään.


Paketointi:


1. Käytä kierrätettyjä laatikoita paketointiin. Laatikon sisälle on helppo laittaa hankalamman muotoisia lahjoja. Ne voi päällystää kauniisti ja käyttää ensi jouluna sellaisenaan tai sitten paketoida Furoshiki-tapaan.


2. Sujauta lahja kauniiseen lahjakassiin ja käytä samaa kassia myös ensi vuonna.


3. Kangaskääreet ovat vuosikausia kestäviä ja kauniita. Jos olet esim Marimekko-ihminen, eikö olisi ihana ajatus kääriä joka joulu lahjat mitä kauniimpiin kangaskuoseihin? Furoshiki neuvoo, miten lahjapaketin jaa käärittyä kauniisti.


4. Askartele erimuotoisia nimikylttejä ja käytä niitä vuorotellen joka vuosi. Tällä saa pienesti lisää estetiikkaa lahjoihin.


5. Leivo jotain! Syötävä tai juotava on aina loistava lahja.


6. Koristenauhana voit käyttää kangaspaloja tai esimerkiksi apitojen hengarilenksuja. Juuttinaru on myös yksi lemppareistani.



Herkut:
1. Maan mahtavimmat jouluherkut löytää jätteettömänä Kuopiosta joko Kauppahallin Pikkumakeesta tai Matkuksen Punnitse&Säästä-puodista. Omaan pussiin tai purnukkaan kerättäviä suklaita löytyy montaa lajia. Oma lempparini on kanelisuklaamantelit (olisi kuva, mutta söin ne jo)

2. Leivo itse. Parhaimmat ja jätteettömät piparit saat leipomalla itse.



Kommentit

Suositut tekstit