JÄTTEETÖN / MYRKYTÖN SIIVOAMINEN



Parasta tässä kaikessa uudessa ja jännässä, eli jätteettömyydessä on myrkyttömyys. Niinkun kaikki tietää, kaikki Mr. Muskelit ja Finishit ja muut on täyttä myrkkyä, vaikkakin ne toimii. Mutta olen huomannut, kuinka paljon löytyy keinoja myrkyttömään siivoukseen. Ja semmoiseen myrkyttömään siivoukseen, mikä TOIMII, jopa paremmin kuin myrkylliset. Jotenkin tyydyttävä ajatus, että oman kodin voi siivota aineilla, joita löytyy myös jääkaapista. Siivouskaapistamme ei löydy montaa tököttiä, vain ne joilla kaikki puhdistuu: sitruunaa, väkiviinaetikkaa, Marseille-saippuaa ja ruokasoodaa. Eikö muka näillä lähde? Otan haasteen vastaan!


VÄKIVIINAETIKKA
Väkiviinaetikan ensimmäinen hyvä puoli on se, että se on tavattoman halpaa. Tätä ainetta myydään perus elintarvikekaupoissa jopa 3l pöniköissä, josta riittää jo pitkäksi aikaa. Väkiviinaetikka on kodin yleis- ja syväpuhdituksessa must-have. Etikka tappaa bakteereja ja samalla desifioi. Samalla etikka syö tunkkaisen hajun, joten se on mainio apu esim. vaatekaappien tai jääkaapin puhdituksessa. Haju on joidenkin mielestä etova vaikkakin lyhytaikainen, mutta itse olen löytänyt siihen myös keinon taltuttaa haju; Laita lasipurkkiin n. 2 dl väkiviina etikkaa ja pilko puolikas sitruuna lohkoiksi joukkoon. Anna olla noin viikon ja juodata etikka (ihan suppilo riittää) suihkepulloonSitruuna on toinen desifioinnin lähde, joten näin saat etikkasuihkeesta superhyper-jokapaikan-puhdistajan!

Mihin käyttää:

1. Keittiön tasot ja leikkuulaudat
2. Lavuaarit ja altaat
3. Jääkaappi + pakastin
4. Yleispuhdistusaineenna, kaapin ovet, tasot ym.
5. WC-pöntön puhdistus
6. Kalkkisaostumat hanoista ja metallipinnoista.
7. Ikkunat ja peilit
8. Tiskikoneen huuhteluaine
9. Pyykinpesukoneen huuhteluaine
10. Desifiointi.


MARSEILLE-SAIPPUA
Marseille-saippuoita on vähän hankala metsästää, etteikö niitä olisi pakattu muovikääröihin. Löysin silti keinon! Nimittäin Suomea kiertävä International Market myy ties minkä hajuisia ihania saippuoita ilman pakkauksia. 3kpl/10€ ei ole niin paha sijoitus, sillä saippua pala kestää yllättävän kauan. Vielä kun pilkkoo saippuapalat neljään tai jopa useampaan osaan, muu osa ei haihdu veden mukana. Ja tuoksuja on ihana vaihdella! Toki Marseille-saippuaa löytää melkeinpä kaikista kosmetiikkaliikkeistä.
Marseille-saippua on myrkytön ja vegaaninen luonnontuote, joka koostuu kasviöljystä ja soodasta. Saippuuaan ei ole lisätty parabeeneja. Tuoksuton oliivisaippua käy herkemmällekin iholle, mutta itsestäni on ihana kun saippuoihin lisätään pientä glamouria tuoksuillaan. Saippua poistaa tahroja ja myrkyttömyydellään sopii oikeastaan minkä tahansa puhdistukseen.

Mihin käyttää:

1. Käsienpesu
2. Astianpesu
3. Käsipyykki
4. Tahranpoisto
5. Vaatekaapin tuoksuttajana (uusi sana) / Laita vain palanen vaatekaappiin ja nauti tuoksusta
6. Hiustenpesu
7. Vartalonpesu



RUOKASOODA
Eikös tätä käytetä leivontaan? Jep, niin tehdään ja se on mahtava ainesosa myös kodinsiivoamiseen. Ruokasooda valkaisee, puhdistaa, kiillottaa ja poistaa epätoivottuja hajuja. Mitäs muuta sitä tarvitaan siivoamiseen? Sanoppa se! Tämä syötävän hyvä ainesosa käy ominaisuuksiensa ansiosta melkeinpä kaikkeen puhidstukseen.

Mihin käyttää:
1. Mattojen raikastus / levitä runsaasti matolle, anna vaikuttaa tunti ja imuroi pois.
2. Kiilottaminen / tee veden kanssa tahna ja hinkkaa kattilat ja aterimet ym. puhtaaksi
3. Etikettien poisto / ripottelen veden sekaan soodaa ja anna etiketin vaikuttua pois
4. Altaiden ja ammeiden puhdistus
5. Kalkkisaostumat
6. Pyykin valkaisu
7. Pyykin pesu
8. Tahranpoisto
9. Astianpesu (konepesu)


Viemärinaukaisu:
Kaada 1 dl soodaa viemäriin ja perään 1 dl väkiviinaetikkaa. Kun seos alkaa vaahtoamaan, laita tulppa tai pyyhe tukkiaksesi viemäriaukon. Anna vaikuttaa yön yli ja kaada aamulla 1 l kirhuvaa vettä viemäriin. 

Laattasaumojen puhdistus:
Ripottele ruokasoodaa saumoihin ja suihkuta päälle väkiviinaetikkaa. Yhdistelmä alkaa sihisemään. Hinkkaa saumat vanhalla hammasharjalla ja huuhtele vedellä lopuksi.



Kommentit

Suositut tekstit