P E S U P Ä H K I N Ä T ✖ P Y Y K I N P E S U


Olen nyt jonkunaikaa etsinyt ekologista ja helppoa tapaa pestä pyykkiä. Kokeilin jo nestemäisen pesuaineen tekoa, mikä vaikutti lupaavalta. Silti tekovaiheessa kaikki meni pieleen ja niinpä luovuin siitä ideasta. Kaupassa törmäsin näihin palleroihin, mistä en ollut ennen kuullutkaan: pesupähkinöistä. Eko Terveyskaupassa niitä myytiin kartonkirasioissa, mikä oli heti jo hyvä, mutta jätteettömäksi ryhtyvälle vieläkin vaihtoehto, nimittäin laarissa. Googlasin heti, mitenkä näitä käytetään ja kysäisin vielä myyjältäkin. MYYTY! Mutta ei tarvitse huolehtia; näitä löydät normaalista ruokakaupastakin kartonkipakkauksessa.

Pesupähkinät ovat saippuamarjojen hedelmiä. Nämä kasvavat trooppisilla mailla ja oikealta nimitykseltään ovat luumarjoja. Niitä ei voi syödä (ne muutenkin haisevat etikalta), mutta niitä on jo VUOSISATOJEN AJAN käytetty pesuaineena sekä lääkintänä Intiassa.

Pesupähkinät maksavat irtonaisena 1,80€/100g, mikä on mielestäni hyvä diili, koska pähkinät eivät paina nimeksikään. Pähkinöiden kuoresta irtoaa 30-asteisessa vedessä sapoliinia, joka nimenomaan toimii luontaisena pesuaineena. Pähkinöitä pistetään 2-6 pieneen kangaspussiin, riippuen siitä miten likaista pyykki on. Jos vielä ripottelee muutaman tipan lempituoksuista eteeristä öljyä pussiin, pyykit tuoksuvat ihanilta. Pesupähkinöitä voi käyttää korkeintaan 40 asteessa jopa 2-3 kertaa, mutta 60 asteen pesussa niiden teho riittää yhteen pesukertaan. Paras kohta tulee tässä: käytön jälkeen ne voidaan lajitella biojätteisiin.

Kokeiltu on ja puhdasta tuli. Miksei minulle ole ennen kerrottu näistä?? Nyt ratkesi sekin pulma!

Kommentit

Suositut tekstit