P A P E R I S O T A

Minimalismin aloittaessa suurimmaksi kauhukseen huomaa, miten paljon paperia kotiin kertyy. Sitä tulee postilaatikosta päivittäin, laskuja, koulutöitä, nuotteja yms. Olen ainakin huomannut meidän taloudessa olevan liiankin paljon paperityötä. Aion nyt jakaa vinkkejä siihen, kuinka voi välttyä paperikaaokselta ja silti saada pidettyä asiat organisoituna. Puhutaan myös niin sanotusti digitalisoitumisesta.


1. Ei mainoksia / ilmaisjakeluja
Tämä on kaikille tuttu. Kun omaan ulko-oveen tai postilaatikkoon kirjotitaa ystävällishenkisen lapun "Ei mainoksia eikä ilmaisjakelulehtiä" paperiposti minimoituu huomattavasti. Tällä säästetään luontoa sekä kierrätyspisteellä ramppaamista. Jos silti toivoo Pirkka-niksien lukemista, voi hyvin etsiä netistä kyseisen näköislehden. Koko maailma on sentään myös digitalisoitumassa.

2. Uutiskirjeet ja kuvastot
Ja tällä tarkoitan laskujen sekä kaikenlaisten kuvastojen sähköistämistä. Olen huomannut, että kun jonnekkin kirjautuu, tuleekin vahingossa tilattua kuvastoja ja uutiskirjeitä. Tästä lähtien kun postiluukustani on tullut jonkinsortin tilauslahjalehti, olen ottanut yhteyttä kyseiseen yritykseen ja pyytänyt heitä peruuttamaan kuvaston / lehden lähettämisen. Tarjoutkset ja näköislehdet voi lukea netistä tai pyytää firmaa lähettämään ne sähköpostiin. Olen maininnut myös viestissäni, että haluan vähentää paperipostia ja säästää luontoa. Tämä on hyvä syy kertoa, jos peruuttaminen nolottaa.

3. Laskut ja e-laskut
Laskuilta emme voi valitettavasti välttyä, valitettavasti. Silti ilokseni huomasin viimeisimmässä sähkölaskussanikin lukevan, että voi halutessaan muuttaa laskunsa e-laskuksi, joka kuormittaa aina vähemmän luontoa. Laskut voi helposti vaihtaa e-laskuksi omassa nettipankissaan. Oman nettipankin kotisivuilta löytää aina helpon ohjeen siihen, kuinka sähköistäminen tapahtuu. E-laskun voi laittaa automaattiseksi tai sitten valita vaihtoehto, jossa lasku pitää ensin hyväksyä. Silti tästä e-laskusta tulee aina tiedotus omaan sähköpostiin. 


4. Muistiinpanot ja monisteet
Olen opetellut pitämään yhtä muistiinpanivihkoa kerrallaan. Piirrustusvihko on minulla erikseen, mutta niitäkin vain yksi kerrallaan. Kirjoitan aivan kaiken ylös, koska pidän käsinkirjoittamisesta ja vihko on aina mukanani, jos tulee ikinä mitä tahansa päähän. Samoin piirrän myös paljon. Täysiä vihkoja on jo tähän ikään mennessä kertynyt MONTA. Muistiinpanoista löytyy paljon hyödyllisiä juttuja, jotka haluaisi säilyttää ja välissä on myös niitä vähemmän tärkeitä töherryksiä. 

Aina kun olen saanut vihkon loppuun skannaan tärkeät asiat ja nimeän kansion päivämäärän mukaan esim. "150615". Näin säilytän tärkeät tiedot ja voin pistää vihkon huoletta kierrätykseen. Samoin teen piirroksillenikin. Monille herää heti ajatus, ettei halua hienoa piirrustustansa heittää pois. Ei ole tarkoituksena kaikkea heittää pois, mutta tässä tilanteessa voi rehellisesti kysyä itseltään, tarvitseeko alkuperäistä oikeasti joskus elämässää vai haluaako säilyttää teoksen vain hyvänä muistona. 

Koulukauden päätyttyä monisteita on sattunut yleensä kertymään. Tällöin on hyvä aika käydä monisteet läpi (useimmista kannattaa jo saamistilanteessa kieltäytyä) ja skannata taasen tärkeät tiedot ja laittaa monisteet kierrätykseen.

5. Todistukset, sopimukset, tilinauhat
Työssä käyvänä voi myös pyytää työnantajaltaa, että palkkalaskelmat lähetettäisiin sähköisesti. Tarvittaessa tärkeitä papereita voi aina tulostaa, mutta eipähän tarvitse olla viittä mappia omassa kaapissa. Tärkeät todistukset on hyvä pitää alkuperäisenä, mutta esimerkiksi luentotodistukset ym. voi laittaa digitaalisenakin talteen. Myös monia sopimuksia kuten liittymiä voi pyytää tekemään sähköisenä.

Kaikki tärkeät paperit; sopimukset, laskut ja muut on hyvä vuoden välein siivota ja tarkistaa. Varsinkin jos esimerkiksi liittymä tai vaikka osoite muuttuu, on aika kierrättää vanhat paperit. Tärkeää digitalisoimisessa ja orgasisoinnissa on myös se, että tekee tietokoneelleen oikeanlaiset kansiot, jotka on helppo löytää. 


6. Kuitit
Oletko tiennyt sitä, että kuitit voi pistää paperinkeräykseen? Kuitit ovat muutenkin niitä pahimpia kerryttäjiä, koska yleensä kaupassa tulee vain otettua kuitti, varsinkin jos haluaa myöhemmin selailla ostoksiaan. Kuitenkin on jo yksi askel eteenpäin, jos kieltäytyy kuitista eikä tuo sitä kotiin.

Kuitti on hyvä pitää tallessa, jos tuotteella on palautusoikeus. Silti palautusoikeuden mennessä umpeen, kuittia ei periaatteessa enää tarvita. Sama pätee, jos takuu menee umpeen. Kun kuitti on hyödytön, helpoin tapa sen eroonpääsemisessä on paperinkeräykseen nakkaaminen. Kannattaa silti huomata, että kuiteissa saattaa olla henkilön tai kortin henkilökohtaisia tietoja. Kuitti kannattaa repiä.

Jos 2 vuoden takuukuitteja silti kertyy, nekin on mahdollista skannata koneelle, koska se on silti kirjallinen todiste ostoksesta. Tällöin jos tuotteesta on esimerkiksi jotain valitettavaa, sähköpostitsekkin on helppo liittää kuitti mukaan.

Kommentit

Suositut tekstit