RUOKAHÄVIKKI VINKKEJÄ


"Suomessa ruuasta heitetään roskiin 10-15 prosenttia. Se vanhentuu kaappiin, unohtuu pakastimeen ja jätetään lautaselle." Suurin ruokahävikki tulee kotitalouksista, koska kuluttajana olemme vähiten tietoisia omasta ruuan tarpeesta ja kulutuksesta. Toisin kuin isot tehtaat ja ketjut. Kotitalouksissa ruokaa heitetään pois jopa 30%. Jos ajattelemme ostavamme kuukauden ruuat esimerkiksi 250 eurolla, tästä menisi laskujen mukaan 75 euroa harakoille. Aika iso summa, voisin käyttää muuhunkin tämän.

Teimme yhteistyöpostauksen yhden Älä syötä ruokahukkaa-kirjan kirjoittajan sekä Maku on tärkein-bloggaajan Mikko Sairasen kanssa. Hän otti asikoikseen kirjoittaa kahvihävikistä ja minä ruokahävikistä. Luin kyseisen kirjan ja sain paljon lisävinkkejä, vaikka olemmekin jo hyviä ruokahävikin vähentämisessä. Pienillä arjen muutoksilla saa lisäpennejä kukkaroonkin.


Ruoka on arvokasta ja jo vähentämällä omasta ruokahävikistä, voisimme ruokkia koko maailman lisäämättä ruoan tuotantoa. Kaikki mikä on ympäristölle ja kukkarolle parempi vaihtoehto, täällä otetaan vastaan. Tässä omat vinkkini ruokahukan vähentämiseen.

1. Osta vain omaan tarpeeseen. Suuret varastoinnit ehtivät unohtua ja pilaantua. Ruokaa menee väistämättä roskiin. Setelit palamaan.

2. Säilö kunnolla. Kirkkaat purnukat ja astiat ovat paras tapa säilöä, koska tällöin näkee yhdellä silmäyksellä todellisen tarpeen tilanteen eivätkä tähteet unohdu jääkaapin perukoille. Muista myös pitää jääkaappi ja ruoakaapit järjestyksessä.

3. Kauppalistalla shoppailu. Kotona jääkaapin täytteiden ylöskirjoittaminen säästää kaupassa päänvaivalta ja tällöin on myös helpompi välttyä heräteostoksilta.

4. Kokkaa jämistä. Aina kaappiin jää paprikan riekale tai tomaattimurskan loput. Keksi reseptejä, jonne on helppo heittää kaikki tähteet. Omat lempparini ovat pizza, tortillat tai lasagne. Monet kasvikset ja kastikkeet menevät loistavast uuniruokien sekaan.

5. Luota aisteihin. "Parasta ennen"-merkinnät eivät aina pidä paikkaansa. Jos ruoka ei tuoksu tai näytä epämääräiseltä sen voi vielä mainiosti käyttää. Jos ei sellaisenaan niin sitten sekoitettuna johonkin.

6. Käytä kaikki hyväksi. Kiivin voi syödä kuorineen ja parsakaalin varsineen. Varsinkin vihanneksista kaikki kannattaa käyttää hyväksi.

7. Suosi kuivaruokaa ja säilykkeitä. Helppoa ja kauan säilyvää. Vältyt turhalta pakastamiselta, pilkkomiselta ja säilömiseltä, kun kaikki on tehty jo puolestasi. Lisäksi säilyvyys on yllättävän pitkä näillä.

8. Säilö ja pakasta. Edelliseen lisäten, hyviä vaihtoehtoja on myös säilöä itse; kuivattaa, pakastaa ja säilöä. Näin saat ruoka-aineksille lisää käyttöaikaa.

Kommentit

Suositut tekstit