HUONEKASVIEN HOITOA ALOITTELIJOILLE


Eli juurikin minulle ja varmasti muillekin. Olen koittanut jo vuosikausia tutustua kasveihin, mutta huonolla menestyksellä. Olen huomannut ongelmakseni tappaa kasvini alta aikayksikön. Silti haaveenani olisi kasvattaa pieni viidakko niin sisälle kuin ulos parvekkeellekin. Tämä on vaatinut pientä tutkimusta kasvien hoitoon sekä lujaa halua oppia viherpeukaloksi.

Miksi minun pitäisi hankkia huonekasveja? 

Itselleni tuo mielihyvää, kun saan tuoda uusia kasveja kotiini. Kasvit rauhoittavat ympäristöä ja mieltä, aivan kuten luonto tekee. Ne lievittävät stressiä ja lisäävät tuotteliaisuutta ja inspiraatiota. Tutkitusti kasvit myös alentavat kipua ja verenpainetta. Monien huonekasvien hienoimpia puolia on se, että ne myös puhdistavat ilmaa. Voiko kauniimpaa tuoda kotinsa sisustukseen, kuin pala luontoa.



Miten huolehdin kasveistani?

Arvasin, että kysyt. Tässä ovat nyt omat oppimani vinkit, jolla kasvin kuin kasvin saa kukoistamaan kotona. Muista, että joskus kasvit vain kuolevat, mutta motivaatio niiden tuntemiseen ei tarvitse hiipua. Yritä uudestaan ja tutustu eri kasveihin!

Kasvin sijoitus. Ennen kuin valitset kasvisi mieti ensiksi, minne aiot sijoittaa kasvisi. Onko paikka aurinkoinen vai varjoisampi. Ikkunan vieressä on aina viileämpi kuin patterin. Vetääkö ikkunasta, onko lattialämmitys päällä? Kun olet löytänyt mahdollisen paikan kasvillesi, tutustu kaupassa kasvien mukana tuleviin hoitolappuihin. Lapuista näet, millaisen ympäristön kasvi vaatii sekä paljonko kastelua. Näin varmistat jo aikalailla kasvin menestymisen kotonasi.

Kasvit myöskin tottuvat ympäristöönsä, joten anna niille koti ja jätä kasvi rauhaan. Turha paikan muuttaminen saattaa hermostuttaa kasvia ja näin ollen loukkaantua ja kuihtua pois. Kohtele näitä, kuin elävää olentoa.

Kasviostoksilla. Kun olet valinnut sopivan kasvin kotiisi, jo kaupassa on hyvä tarkistaa juurien tila. Nostamalla kasvia ruukusta hyvin varovasti varren tyvestä näet, onko kasvissa jo ennestään paljon juuria. Juuret tarvitsevat kasvutilaa, joten niiden runsauden mukaan kannattaa valita kasville myös isompi ruukku. Samalla voit käydä läpi myös mahdolliset sisustusruukut.

Vielä ennen kasvin kotiin viemistä, varmista kasvin mahdollinen myrkyllisyys. Jos kotona on asukkeina lapsia tai eläimiä, on hyvä varmistaa ettei myrkyllinen kasvi päädy kenenkään suuhun.

Vedenpoisto. Kasveille on tärkeää oikeanlainen vedenpoisto. Varmasti olet kuullut altakasteluruukuista, reiällisistä ja reiättömistä. Tässä asiassa pätee näin alkuun yksi asia: veden pitää päästä ruukusta tarvittaessa pois. Ruukun tulee olla suorapohjainen ja reiällinen. Turhat vallihaudat keräävät vettä, mikä saattaa olla kohtalokas kasville. Jos vesi ei pääse tarpeen tullessa poistumaan ruukusta, juuret saattavat mädäntyä ja kasvi kuolee. Varmista veden pääsy siis ruukun rei'illä sekä aluslautasella. Joiltakin kasveilta ylimääräinen vesi tulee poistaa. Muista silti aluslautanen, ettei vesi ole lattialla tai kauniissa punosruukussa.

Uudelleenistutus. Joskus kasvit tulee istuttaa uudelleen ruukkuihin kuten esimerkiksi silloin, kun uusi kasvi kaipaa juurilleen uutta kasvia tai kevään tullen. Ruukun vaihto voi olla kasville stressaava tilanne, joten vaihdossa kannattaa varmistaa kasville mahdollisimman tuttavallinen ympäristö. Tällä tarkoitan mullan kosteutta. Kostea multa takaa sen, että kasvin on mukava tutustua uuteen ympäristöönsä.

Laita multa erilliseen kulhoon ja lisää vettä sen verran, että multa on käsissä muotoiltavan kosteaa, muttei liian märkää. Aseta multa ruukun pohjalle niin, että uusi kasvi mahtuu hyvin mukaan. Asettele multaa myös kasvin ympärille tiiviisti taputellen. Kastele vielä pienesti uusi multa kokonaan.

Kastelu. Miten sitten kastelen kasviani? Aikaisemmin mainitussa hoitolapussa löytyy myös kasvin vedentarve. Toiset kasvit kaipaavat enemmän kastelua kuin toiset. Itse olen hukuttanut liiankin monta kasvia, joten tästä oppii.

Kasteluvälit on hyvä varmistaa pintamullasta. Tällä tarkoitan multaa, joka ylettyy noin 2 cm pinnasta.  Pintamullan tulee olla kuivahtanutta kastelukertojen välissä, jottei kasvi saa liikaa vettä. Kokeile tämä siis upottamalla sormesti multaan. Näin vältämme myös ylikastelun. Kun multa on tarpeeksi kuivaa, kastele kasvia niin paljon, että aluslautasella näkyy pienesti vettä. Varmista vielä jälkeenpäin, onko vettä tullut liikaa. Tässä tapauksessa tyhjennä vesilautanen.

Kasveilla on myös kautensa. Kesällä ne tarvitsevat lämmön vuoksi enemmän vettä, kun taas talvella kastelun tarve on harvemmassa. Veden lämpötilalla on myös osansa kasteluun. Kesällä kasvit nauttivat viileästä vedenstä ja talvella huoneenlämpöisestä.

Ravitseminen. Kasvitkin tarvitsevat ravintoa. Talvisin kasvit talvehtivat ja ravitsemisesta ei tarvitse tällöin huolehtia. Kevään ja kesän tullen kasvit on hyvä ravita noin kahden viikon välein. Kasvien ravitseminen käy parhaiten kasviravinteella, joka on nestemäistä ja sopii kaikille kasveille, niin vihreille kuin kukkiville, mielellään kaikista luonnonmukaisin. Katso ravinnepullon kyljestä ohje lantraamiseen.

Valo. Kasvit kaipaavat valoa, olkoot se vähäistä tai runsasta. Suomessa meillä talven aikaan voi olla haasteita valon saannin kanssa. Kun päivät ovat lyhyitä, kasveille (jotka valoa kaipaa eniten) kannattaa asentaa kasvilamppu. Aurinkoisien päivien saapuessa aseta kasvit valoon ja anna niille valokylpyjä silloin tällöin. Muista silti kasvien koti, jotteivat ne hermostu liikuteltaessa.

Kosteus. Jotkut kasvit pitävät kosteasta ympäristöstä. Kosteus jaa monet kasvit kasvavaan vielä isommiksi. Tropiikki sisällä ei kumminkaan ilmanvaihdon takia ole hyvä idea. Kasvit voi saada onnellisiksi kostuttamalla niiden lehtiä esimerkiksi märällä rätillä tai suihkuttamalla niihin vettä päivittäin. Jotkut kasvit saattavat myös nauttia suihkuista kanssasi. Lämpimän suihkun yhteydessä, ota kasvisi mukaan kylpyhuoneeseen ja anna sen nauttia tropiikista.

Siistiminen ja karsinta. Kasveja on pitää myös hoitaa muillakin tavoilla. Kuivuneiden lehtien ja liian runsaan kasvuston karsiminen tekee kasveille hyvää. Terve ympäristö kasvilla saa sen piristymään entisestään. Monet kasvit eivät pane pahakseen karsintaakaan. Oma peikonlehti esimerkiksi lähtee hapsottamaan silloin tällöin omiin suuntiinsa, jolloin tämän yksilön voi leikata juuren tyvestä ja laittaa kasvattamaan uusia juuria veteen. Kasvin voi istuttaa sitten uudelleen juurien kasvaessa.

Ötökät. Joskus kasveihin saattaa päästä ötököitä, varsinkin niiden ollessa lähellä ulkoilmaa. Lehtiin saattaa ilmestyä kuin hienoa hämähäkin seittiä tai pieniä ötököitä ja banaanikärpäsiä saattaa ilmestyä. Tätä ei kannata jättää huomaamatta. Sekoita veteen hiukan tiskiainetta ja sumuta kasvit tällä. Pyyhi lehdet sitten vielä kostealla rätillä. Jos ötökät alkavat vallata kasvin kunnolla, on hyvä siirtää se ainakin sisätiloista pois, jottei ne pääse leviämään muihin kasveihin.

Kommentit

Suositut tekstit